Zdravlje

"Hikikomori" - bizarna bolest od koje pati milion Japanaca

Autor: ČuvajZdravlje.ba
"Hikikomori" - bizarna bolest od koje pati milion Japanaca

Milion mladih Japanaca svojevoljno se odreklo kontakta sa drugim ljudima. Oni žive zaključani u četiri zida, gdje surfuju internetom i čitaju stripove. Neki u izolaciji provedu i po trideset godina.

Potrebno je da prođe šest mjeseci u izolaciji da bi osoba bila proglašena "hikikomorijem"

"Hikikomori" je zajednički naziv za sve one koji, prema riječima japanskih stručnjaka, pate od misteriozne "socijalne bolesti".

Želja za otuđenjem javlja se iznenada i bez očiglednog razloga, a toliko je jaka da "oboljeli" prekidaju svaku vrstu veze sa prijateljima i članovima porodice. Dešava se da prođu mjeseci, ili čak godine, a da ne progovore ni jednu jedinu riječ.
Šteta za ekonomiju

Porast broja "hikikomorija" loše utiče na japansku ekonomiju. Visoko obrazovani pojedinci, čije bi znanje i inteligencija mogli da donesu veliki profit, potpuno su nezainteresovani za bilo kakvu produktivnost. Japanski ljekari se nadaju da će uskoro pronaći lijek za ovo čudno "oboljenje".

"Ovdje govorimo o potpuno formiranim ličnostima koje su u većini slučajeva visoko obrazovane. To su mladi koji su završili kvalitetne fakultete, izgradili međuljudske odnose i odjednom odlučili da pobjegnu od svega toga", kaže dr Takahiro Kato, jedan od stručnjaka za ovaj poremećaj, koji je i sam bio "hikikomori".

Juto Oniši (18) iz Tokija tri godine nije napustio svoju sobu. Dane je provodio pred računarom ili čitajući japanske "manga" stripove i nije imao želju da popriča ni sa kim. Sada je konačno potražio stručnu pomoć.

"Izgubio sam dodir sa stvarnošću. Znao sam da to nije dobro, ali nisam imao snage da bilo šta mijenjam", kaže Oniši, koji za svoje stanje krivi neuspjeh u srednjoj školi.

Doktor Kato se slaže da su mladi Japanci pod velikim pritiskom koji često ne mogu da izdrže, piše "Daily mail", prenosi Blic.

"Roditelji od njih zahtijevaju besprijekorne rezultate, a ako ne mogu da ih postignu, osjećaju se bezvrijedno", kaže on.

 

(NN)