Zdravlje

Hladan biljni čaj je za gubitak kilograma efektniji od toplog

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Hladan biljni čaj je za gubitak kilograma efektniji od toplog
Poznato je da šoljica toplog čaja pomaže u gubitku kilograma, ali šoljica hladnog biljnog čaja ima veći efekat, navodi se u istraživanju.

Švicarski naučnici su otkrili kako ispijanje hladnog biljnog čaja pojačava potrošnju energije što je vrlo bitno za gubitak kilograma. Što je veća potrošnja energije, gubi se više kalorija.

Istraživači sa Univerziteta Fribourg koji su vodili studiji kazali su kako hladan čaj potiče oksidaciju masnoća i oslobađa energiju. Također, smanjuje i metaboličko opterećenje na srcu, što je testirano na 23 volontera. Utvrđeno je i da hladan čaj smanjuje rizik od glaukoma.

Testiranje je rađeno s čajem yerba mate koji je popularan u Južnoj Americi, posebno u Argentini, Paragvaju i Urugvaju. Volonteri su pili 500 mililitara čaja temperature tri stepena celzijusa dnevno i isti čaj od 55 stepeni celzijusa. Potom su mjerili njihove otkucaje srca, pritisak, protok krvi, potrošnju kisika i oksidaciju masnoća.

Utvrđeno je da se potrošnja energije povećava za 8,3 kada se pije hladni čaj, za razliku od vrućeg čaja kada je potrošnja energije 3,7 posto, piše Klix.

Istraživanje je objavljeno u žurnalu Frontiers in Physiology.

(Čuvajzdravlje.ba)