Zdravlje

Hrana za dobar vid - birajte namirnice bogate vitaminom C i karotenoidima

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Hrana za dobar vid - birajte namirnice bogate vitaminom C i karotenoidima

Brojne namirnice melem su za oči jer sadrže vitamine, minerale i razne fitonutrijente koji imaju snažan antioksidativni učinak i tako čuvaju vid.

Vitamin A najpoznatiji je “vitamin za oči” jer sudjeluje u stvaranju rodopsina, vidnog pigmenta koji se nalazi u očnoj mrežnici, a nužan je za prilagodbu oka na svjetlost slabijeg intenziteta odnosno polumrak i mrak. Dugotrajniji nedostatak vitamina A može izazvati takozvano noćno sljepilo, piše Ordinacija.hr.

Prilagodba na tamu ovisi i o cinku koji sudjeluje u metabolizmu vitamina A, pa i nedostatak cinka može prouzročiti noćno sljepilo.
Moćni lutein i zeaksantin

Za vid su iznimno važni karotenoidi, najraširenija skupina prirodnih biljnih pigmenata. Napoznatiji među njima je beta-karoten koji se naziva provitaminom A zato što se u tijelu pretvara u retinol, njegov aktivni oblik. Među karotenoidima se ističu lutein i zeaksantin, antioksidansi koji su koncentrirani u očnoj mrežnici i leći, štiteći ih od oštećenja, pa tako i od nastanka mrene i makularne degeneracije.

I vitamin B2 (riboflavin) prirodni je čuvar očiju jer sudjeluje u aktivnosti glutationa, najvažnijeg i najzastupljenijeg antioksidativnog enzima u ljudskom organizmu, koji održava oči “bistrima”. S glutationom također “surađuje” i selen.

Očna leća i suzna tekućina sadrže visoke koncentracije vitamina C koji štiti očne stanice od oštećenja.

Najbolje namirnice za zdrave oči

Ove namirnice preporučuju se kao najbolje kombinacije spomenutih fitonutrijenata:

- Špinat, blitva, salata i drugo zeleno lisnato povrće obiluje beta-karotenom te je među najkoncentriranijim izvorima luteina i zeaksantina, a bogato je i vitaminom C.
- Kupusnjače, npr. brokula, kelj, kupus i raštika, također su odlični izvori beta-karotena, luteina i zeaksantina. Raštika sadrži i vitamin B2. Kupusnjače blagotvorno utječu na vid i zato što sadrže sulforafan, snažan antoksidans koji štiti vidne stanice.
- Mrkva, paprika i grašak - svi oni sadrže jedinstvenu kombinaciju vitamina C, beta-karotena, luteina i zeaksantina.
- Dragocjeni su izvori beta-karotena bundeva, dinja i marelica.
- Borovnica sadrži vitamin C, lutein i zeaksantin, a za vid je važan i pigment koji borovnici daje boju, antocijanin - jedan od najsnažnijih antioksidansa koji, među ostalim, pridonosi zdravlju krvnih žila i stabilnosti vezivnog vlakna kolagena, a time i zdravlju očiju.
- Šljiva je jedinstven “miks” vitamina C i B2, beta-karotena, luteina i zeaksantina te flavonoida koji su snažni antioksidansi (katehin, kvercetin).
- I jaja pogoduju zdravlju očiju jer sadrže lutein i vitamin B2.
- Za prevenciju očnih bolesti preporučuje se i morska riba bogata omega-3 masnim kiselinama: tuna, srdela, bakalar... Naime, ove vrste ribe sadrže omega-3 masnu kiselinu DHA koje se u visokim koncentracijama nalazi u mrežnici oka. Također je riba dobar izbor za zdrave oči zato što sadrži B vitamine te selen i druge minerale.