Istraživači sa Univerziteta u Melburnu su došli do ovakvog zaključka nakon analiziranja ljudi koji su pili napitke sa šećerom i bez njega, a pokazala se veoma mala razlika u kvarenju zuba.
“Dok smanjenje unosa šećera može da umanji rizik obolijevanja zuba, hemijska kombinacija kiselina u pojedinoj hrani i piću može da bude podjednako štetna kao šećer” , izjavio je koautor studije Erik Rejnolds.
U prvoj fazi studije, učesnici su konzumirali 15 pića (neke sa šećerom, a neke bez) i sva su izuzev mlijeka izazvala pojavu karijesa.
U drugoj fazi, učesnici su pili vodu i gazirana pića. Voda nije izazvala pojavu karijesa dok gazirana pića jesu i to težak oblik.
Zaključak je da smanjenje konzumacije napitaka sa šećerom može da ima pozitivan zdravstveni efekat na dijabetes i smanjenje gojaznosti, ali ne može da spriječi pojavu karijesa i drugih zubnih problema.