Zdravlje

Idealan sok protiv proljetnog umora

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Idealan sok protiv proljetnog umora
Smanjeni unos vitamina i slaba fizička aktivnost tokom zimskih mjeseci samo su neki od uzroka proljetnog umora koji često donosi pospanost, malaksalost i nedostatak energije. Ako ste i vi njegove žrtve, sok od pomorandže i lanenog ulja pomoći će vam da brzo vratite energiju.

Jednostavni šećeri koje naglo unosimo u organizam konzumacijom slatkiša brzinsko su rješenje za podizanje energije koje traje između 15 i 40 minuta.

Dugotrajniji rezultat pružiće vam upravo pomorandža u kombinaciji s lanenim uljem. Ona je bogata vitaminom C, kalcijumom i folnom kiselinom, a ulje je tu da uspori izlazak voćnih šećera iz pomorandže u krvotok i tako osigurava ravnomjerno stvaranje energije u trajanju od nekoliko sati.

To nije jedina prednost korištenja ove zdrave namirnice. Takođe će vam pomoći u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i bolesti pluća, a medicinska istraživanja pokazala su da redovno korištenje lanenog ulja smanjuje povišeni krvni pritisak.

Nutricionisti preporučuju da se koristi kao dodatak ishrani, ali bez termičke obrade', jer bi kuhanje na visokoj temperaturi uništilo zdrave masnoće u ulju. Stoga ga dodajte u gotova jela, soseve, salate i supe.

Sok od pomorandže i lanenog ulja možete piti svakodnevno, a njegova priprema je brza i jednostavna.

Sastojci:

3 oljuštene pomorandže
1 kašika lanenog ulja
1 dl hladne vode

Priprema:

Sve sastojke stavite u blender i dobro izmješajte. Ako nemate blender, ručno iscjedite sok od pomorandže, u njega dodajte ulje i vodu pa dobro promješajte.