Italijani piju esspresino za dodatnu dozu energije, znate li šta je?
Ukoliko ste ljubitelj kafe, onda ste možda u posljednje vrijeme čuli za sve popularniji esspresino – kafu sa čokoladom koja se pije širom Italije, a najbolja je u Rimu, Torinu i na samom jugu ove zemlje...
Esspresino – savršen spoj kafe i čokolade
U Apuliji, na peti Italije, jedno od omiljenih pića je esspresino, nastao iz opsesije fantastičnom kombinacijom čokolade i kafe. Esspresino lako možete napraviti i kod kuće – tako što ćete na dno šolje staviti kakao, zatim sipati esspreso, dodati vruću mliječnu pjenu i sve završiti kakaom. U mnogim italijanskim kafićima umjesto kakaa dodaje se kašika Nutelle, piše Punkufer.hr
Jedan od srodnika esspresina je marokino – piće za koje se koriste isti sastojci, ali u esspresinu kakao ide u šolju prije esspresa. Marokino, koji je posebno popularan tokom zime, naći ćete u Rimu, baš kao i monačelu (malu časnu sestru), koja kombinuje esspreso, kakao i šlag.
Prilikom pripreme esspresina najvažnije je imati dobru kafu, kao i mašinu koja pravi dobar esspreso. Mlijeko je također važno – trebalo bi da bude penušavo, ali ne previše pjenasto.
U Torinu je popularan bicerin, piće koje kombinuje kafu, čokoladu i mliječnu pjenu ili šlag u tri neodoljiva sloja.
Za Italijane je pripremanje kafe i uživanje u kafi način života, ali u zavisnosti od toga u kom dijelu zemlje žive ili dolaze, razlikuju se i navike.
Dvadeset regiona i više od 8.000 gradova raštrkanih širom Čizme odlikuju se brojnim razlikama, a kako se poručuje kafa u Italiji, te koje greške u kafiću Italijani ne praštaju možete otkriti ovdje.