Zdravlje

Kafa može imati loš učinak na oboljele od Alzheimera

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Kafa može imati loš učinak na oboljele od Alzheimera
Konzumiranje kafe, pokazuju brojna istraživanja, ima cijeli niz prednosti, ali novo istraživanje upozorava da dugotrajni unos kofeina može pogoršati simptome Alzheimerove bolesti, javlja Medical News Today.

Rezultati istraživanja koje je vodila dr. Lydia Gimenez-Llort s univerziteta Autonoma de Barcelona iz Španije nedavno su objavljeni u časopisu Fronitiers in Pharmacology. Istraživanje provedeno na miševima koji boluju od Alzheimera pokazalo je da dugotrajno unošenje kofeina pogoršava anksioznost.

Najčešći simptom Alzheimera je gubitak pamćenja, ali bolest nosi i cijeli niz drugih simptoma uključujući iluzije, halucinacije, razdražljivost, tjeskobu i depresiju.

Prethodna istraživanja pokazuju da kafa može smanjiti rizik nastanka Alzheimerove bolesti i drugih demencija, ali autori tvrde da za već oboljele osobe kofein predstavlja opasnost.

Miševi su dnevno uzimali blizu 1,5 miligrama kofeina, što kod ljudi odgovara količini od 500 miligrama ili pet šoljica kafe na dan. Kod miševa s Alzheimerom su se simptomi anksioznosti i straha od nepoznatog, pojačali u usporedbi sa životinjama koje nisu konzumirale kofein.

Čuvajzdravlje.ba / Klix