Zdravlje

Kako se nositi sa svakodnevnim stresom?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Kako se nositi sa svakodnevnim stresom?

Kombinacija matične mliječi i ginsenga posebno se preporučuje u stanjima veće fizičke i psihičke iscrpljenosti

Brz tempo života, poremećeni međuljudski odnosi, dugotrajno obrazovanje, poslovna kompeticija, borba za društveni status ili „golu“ egzistenciju, kontinuirani su izvor stresa.
Posljedice stresa kreću se od čestih konfilkata s drugim osobama, okretanja ka lošim životnim stilovima kao što su pušenje ili konzumiranje alkohola, do unosa obimnih količina hrane, što sve zajedno može dovesti do nastanka psihičkih i fizičkih oboljenja. Kao odgovor na stres, naše tijelo pokreće prirodan mehanizam zaštite. Međutim, ako taj mehanizam radi stalno, što se dešava kod stalne izloženosti stresu, može naškoditi našem zdravlju.

Organizam na stres odgovara lučenjem hormona stresa adrenalina i kortizola iz nadbubrežne žlijezde. Adrenalin steže krvne žile, podiže krvni pritisak i ubrzava rad srca, a kortizol povećava koncentraciju šećera u krvi, tj. ova dva hormona pripremaju tijelo na suočavanje sa stresnim događajem, odnosno pripremaju tijelo na  „borbu ili bijeg“. U kratkotrajnim situacijama ovo je odbrambeni mehanizam i u nekim situacijama od životne važnosti. Međutim, danas su mnoge osobe konstantno izložene stresnim događajima i konstantnom otpuštanju hormona stresa što može uzrokovati nastanak povišenog krvnog pritiska, šećerne bolesti, anksioznosti, depresije, naglih promjena raspoloženja.

Ginseng  - čudesni korijen s Dalekog istoka

Danas je stres nemoguće u potpunosti izbjeći, ali možemo ublažiti njegova štetna djelovanja. Pomoć možemo potražiti u prirodi, kao što su to radile generacije prije nas.
Kinezi su davno uočili da redovito uzimanje ginsenga poboljšava opće stanje organizma, apetit i mentalnu aktivnost, te djeluje preventivno protiv mnogih bolesti.
Ginseng ima jako antistresno djelovanje,  smanjuje napetost i tjeskobu , unapređuje pamćenje, te pomaže kod nesanice. Pored pozitivnog djelovanja na mentalno zdravlje, ginseng djeluje pozitivno i na fizičko zdravlje. Ovaj čudesni korijen smanjuje umor te povećava  tjelesnu snagu i izdržljivost. Takođe podstiče normalno funkcionisanje odbrambenog sistema organizma, djeluje kao prirodni afrodizijak te doprinosi boljoj regulaciji šećera i masnoća u krvi.

ROYAL ReVITA® Jelly je kombinacija matične mliječi i ginsenga, korijena biljke sa stimulativnim svojstvima. Ova kombinacija je namijenjena za primjenu u stanjima velike fizičke i psihičke iscrpljenosti. Predstavlja energetski nadomjestak uz prateće adaptogene i stimulirajuće efekte. Pripisuju mu se svojstva poput produženja životnog vijeka, održavanja vitalnosti, poboljšavanja funkcioniranja endokrinih žlijezda i nervnog sistema, poboljšanja imunoloških funkcija, povećanja koncentracije i mentalnog odgovora, poboljšanja fizičke i mentalne performanse ili povećanja tjelesne otpornosti na stresne situacije. Obje aktivne tvari djeluju stimulativno, zajednički, podržavajući jedna drugu na prirodan način, vraćajući organizmu snagu i vitalnost  neophodnu za lakše nošenje sa svakodnevnim životnim zadacima i obavezama.

ROYAL ReVITA® Jelly  je namijenjen za primjenu u situacijama fizičke i mentalne iscrpljenosti, povišenog stresa na poslu, opće slabosti, smanjenog krvnog pritiska i tokom perioda ispita. Prijatnog je okusa ananasa. Preporučuje se upotreba na dnevnoj osnovi, jedanput dnevno, prije doručka, uzeti sadržaj direktno iz bočice ili prethodno rastvoren u vodi ili soku.

Dr Anela Šehić-Lihovac