Zdravlje

Kako spriječiti bolove u leđima

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Kako spriječiti bolove u leđima

Bolovi u leđima su čest problem koji muči čak 80 posto odraslih osoba na svijetu. Najčešće se bol javlja u starosnom dobu od 30 do 55 godina, a ljudi rješenje uglavnom pronalaze u lijekovima protiv bolova. Međutim, preventivnim djelovanjem i ublažavanjem faktora rizika, bol u leđima se može ublažiti ili potpuno izbjeći.

Vježbanje joge

Osobe koje dnevno 15-20 minuta vježbaju jogu imaju mnogo manje bolova u leđima. Joga jača leđne mišiće, pomaže pri opuštanju napetih ligamenata i tetiva, a kičma postaje fleksibilnija.

Prilagodite naslon stolice

Ako posao od vas zahtijeva da puno vremena provodite u sjedećem položaju, prilagodite naslon i sjedite uspravno. Na ovaj način možete smanjiti pritisak na kičmene nerve za 25 posto. Pored toga, češće trebate ustajati, razgibavati se i promijeniti položaj bar za nekoliko minuta.

Neudobna obuća

U ravnim cipelama opterećenje leđnih mišića i kičme je značajno manje. Ukoliko često i dugo hodate, važno je da vam obuća bude udobna, a preporučuje se i korišćenje anatomskih uložaka za obuću.

Recite zbogom pušenju

Istraživanja pokazuju da je procenat pušača koji pate od bolova u leđima značajno viši u poređenju sa nepušačima istog uzrasta, visine i težine.

Način na koji spavate može pomoći u sprečavanju pojave bola u leđima

Trebalo bi da imate dušek koji podržava vaša leđa tako da vam je kičma prava, dok u isto vrijeme pruža potporu i težini vaših ramena i zadnjice. Koristite jastuk na kome vam vrat neće biti pod oštrim uglom.

(Ljepotaizdravlje.ba)