Zdravlje

KCUS nabavio aparat za terapijsku hipotermiju

Autor: ČuvajZdravlje.ba
KCUS nabavio aparat za terapijsku hipotermiju

Na Klinici za anesteziju i reanimaciju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) od početka ove godine do danas hospitalizirano je 356 pacijenata zbog teškog općeg stanja, potrebe za mehaničkom ventilacijom i stalnim monitoringom. Šefica Klinike za anesteziju i reanimaciju Amela Katica Mulalić kaže da je, zahvaljujući menadžmentu KCUS-a, nedavno ta klinika dobila aparat za terapijsku hipotermiju.

- To je aparat za kontrolisano snižavanje tjelesne temperature što će pomoći u liječenju pacijenata sa srčanim i moždanim udarom. Zahvaljujući terapijskoj hipotermiji bit će smanjen invaliditet kod pacijenata, a skratit će se vrijeme za liječenje i moguće komplikacije. Taj aparat posjeduje još i Klinika za pedijatriju, a KCUS jedini u Bosni i Hercegovini. Stalno napredujemo - rekla je prim. dr. Katica Mulalić.

Prošle godine je otvorena ambulanta za terapiju bola. Ambulanta je namijenjena za liječenje pacijenata koji pate od bilo koje vrste akutne ili hronične boli.

- Dobili smo dodatni prostor i još nekoliko kreveta. Zahvaljujući podršci i razumijevanju menadžmenta nabavljena je neophodna oprema za uvođenje PCA metode. Riječ je o metodi kad bolesnik aktivno sudjeluje u kontroli analgezije i ublažavanju boli, koja omogućava da samostalno primi analgetik prema intenzitetu boli. Pacijentu se prepušta da sam odredi interval doziranja unutar određenih granica, a daje se doza koja odgovara stvarnim potrebama - dodala je prim. dr. Katica Mulalić.

Almir Čanković, stopostotni ratni vojni invalid iz Sarajeva ističe da je više od 20 godina pacijent KCUS-a, te je zahvalan za medicinsku uslugu koja mu se svakodnevno pruža.

- Ovdje rade vrijedni i časni ljudi. Hvala profesorici Izetbegović i svim uposlenicima. Mjesecima sam trpio nesnosnu bol. Kad sam saznao da postoji ta ambulanta nisam mogao vjerovati. Sad mi je puno lakše jer mi ljekari pomažu - rekao je Čanković.

Generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović zadovoljna je napretkom Klinike za anesteziju i reanimaciju.

- U KCUS radi odličan medicinski tim stručnjaka. Imaju vrhunske rezultate u liječenju bolesnika. Na Odjelu intenzivne njege (na kojem su smješteni hirurški i internistički pacijenti) provodi se kompleksan intenzivni reanimacioni tretman. Uposlenici rade težak i odgovoran posao. Dokazali smo da uz kontinuirani rad i trud naši pacijenti mogu dobiti najbolju uslugu - poručila je prof. dr. Izetbegović, saopćeno je iz Press službe KCUS-a.

(Cuvajzdravlje.ba / FENA)