Zdravlje

KCUS: Visok procenat izlječenja djece sa urođenim anomalijama

Autor: ČuvajZdravlje.ba
KCUS: Visok procenat izlječenja djece sa urođenim anomalijama

Na Klinici za dječiju hirurgiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) liječe se najmlađi pacijenti iz cijele Bosne i Hercegovine, te se godišnje uradi više od 1.000 operativnih zahvata. Zahvaljujući educiranom kadru, multidisciplinarnom pristupu i opremi, ta Klinika bilježi visok stepen izlječenja.

Prema riječima šefa Klinike doc.dr. Zlatana Zvizdića, uvjeti liječenja i boravka najmlađih pacijenata znatno su poboljšani od preseljenja klinike u nove prostorije na lokalitetu Jezero, saopćeno je iz KCUS-a.

Naglašava da su prije izmještanja Klinike najmlađi pacijenti boravili u starim prostorijama, te su pretrage i preglede morali obavljati na više različitih lokacija u KCUS. Pacijenati, podvukao je, sada borave u moderno opremljenim, prostranim i svijetlim sobama. Zahvaljujući razumijevanju menadžmenta otvoren je i poseban laboratorij, te je angažovan i radiolog koji radi dijagnostičke pretrage za djecu na Jezeru.

- Nema više bespotrebnog hodanja sa Jezera do KCUS. Sada se u jednoj zgradi radi kompletna usluga za djecu. Poboljšani su i uvjeti rada naših uposlenika. Olakšana je komunikacija i saradnja sa kolegama pedijatrima, jer su obje Pedijatrijske klinike u istoj zgradi – izjavio je dr. Zvizdić.

Naglašava da je posebna pažnja na neonatalnoj hirurgiji i liječenju djece sa urođenim manama.

- Djeca sa urođenim manama bez hirurškog tretmana bila bi osuđena na teški invaliditet, a neka od njih sa težim oboljenjima vjerovatno ne bi ni preživjela. Neonatalnu hirurgiju veoma uspješno radimo zahvaljujući educiranom kadru i opremi. Imamo odličnu Neonatalnu intenzivnu njegu za bebe do mjesec dana na Pedijatrijskoj klinici, kao i Pedijatrijsku intenzivnu njegu za bebe od mjesec dana i djecu do 18 godina starosti – kazao je dr. Zvizdić.

On dodaje da, kao i sve oblasti medicine, dječija hirurgija zahtjeva multidisciplinarni pristup u liječenju. Rade se operacije abdomena, grudnog koša, urološke operacije, te liječenje djece sa opekotinama u saradnji sa kolegama s Plastične hirurgije.

Naglašava da se posebna pažnja pridaje onkološkoj hirurgiji, operativnom tretmanu djece sa solidnim malignim tumorima. Blisko sarađuju i sa Hematoonkološkim odjelom Pedijatrijske klinike, te sprovode kombinovani hematološko-hirurški tretman, koji se sastoji od preoperativne kemoterapije, operativnog uklanjanja malignih tumora, te po potrebi nastavka postoperativne kemoterapije.

- Ponosni smo i na operativne zahvate urođenih mana jednjaka, koje u više od 90 posto slučajeva rezultiraju preživljavanjem djece, sa minimalnim dugotrajnim morbiditetom. Usvojili smo i nove stavove za liječenje dijafragmalnih kila. To su novorođenačke kile koje vrlo jako i teško utiču na dišni sistem. Zajedno sa intezivistima preoperativno pripremamo bebe i po nekoliko dana za ovu operaciju. Radimo i sve zahvate koji su vezani za kongenitalne anomalije crijeva - istaknuo je dr. Zvizdić.

Naglašava da su izuzetno zahvalni na podršci i razumijevanju menadžmenta KCUS, koji je omogućio kontinuirani program edukacije ljekara i medicinskog osoblja.

Glavna sestra Klinike Katica Mikulić, DMS, ističe da mjesečno imaju više od 90 prijema, ali se zbog poboljšanih metoda i uvjeta rada pacijenti brže oporavljaju i upućuju na kućno liječenje.

- Svi prijemi su usklađeni sa otpustima. Imamo odličan uhodan sistem rada, pacijenti se po prijemu odmah tretiraju. Nema više dugog zadržavanja u bolnici, kao što je ranije bila praksa. Djeca se najbolje i najbrže oporavljaju u okruženju svojih porodica - ustvrdila je ona.

(Cuvajzdravlje.ba / FENA)