Zdravlje

Koje lijekove ne treba uzimati s bananama, sirom i čokoladom

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Koje lijekove ne treba uzimati s bananama, sirom i čokoladom

Stručnjaci su objasnili koje lijekova ne treba uzimati s određenim namirnicama.

Određena hrana može ometati lijekove koje dobijate na recept, a mnogi ljudi nisu svjesni potencijalnih opasnosti, piše EatThis, prenosi poslovni.hr.

Ova informacija se može naći u uputstvima za upotrebu koje dobijete kada preuzmete lijek na recept u apoteci, ali se može izgubiti u svim ostalim navedenim informacijama. Stručnjaci su objasnili koje lijekova ne treba uzimati s određenim namirnicama.

Grupa lijekova i sok od grejpfruta

Sok od grejpa ne treba uzimati s određenim lijekovima, uključujući antihistaminike, statine i lijekove koji liječe visok krvni pritisak. Sok omogućava da više lijeka uđe u krv. Kada ima previše lijeka u krvi, možda ćete imati više neželjenih efekata.

Razrjeđivači krvi i lisnato povrće

Lisnato povrće kao što je špinat je bogato vitaminom K, koji može ometati razrjeđivače krvi. Umjesto da u potpunosti izbjegavaju ovo povrće, ljekari preporučuju da ne pretjerujete kako bi tijelo moglo izbalansirati stalne doze vitamina K. Trebalo bi da svaki dan unosite hranu bogatu vitaminom K otprilike u istim količinama. Na primjer, ako pojedete jednu porciju brokule jedan dan, trebalo bi planirati da i sutradan jedete jednu porciju hrane bogate vitaminom K i tako dalje. Jedna porcija dnevno, nekoliko dana u sedmici pomogla bi da vitaminu K zadržite konzistentan unos.

Banane i ACE inhibitori

Banane, so, narandže i lisnato zeleno povrće ne treba uzimati s ACE inhibitorima, koji se često propisuju za liječenje krvnog pritiska ili srčanih mana. Sve ove namirnice su bogate kalijumom, što pomaže u obezbjeđivanju električnih signala ćelijama srčanog mišića i drugim ćelijama. Konzumiranje s navedenim lijekovima može povećati količinu kalijuma u ​​vašem tijelu i dovodi do nepravilnog otkucaja srca ili lupanje srca - što može biti smrtonosno.

Antidepresivi i crveno vino

Jedna vrsta antidepresiva zvanih MAO inhibitori je opasna kada se pomiješa s hranom ili pićima koja sadrže tiramin. To uključuje pivo, crno vino, čokoladu, prerađeno meso, avokado i neke sireve.

Alkohol i bilo koji lijek

Alkohol se nikada ne smije miješati s lijekovima koji se izdaju na recept, upozoravaju stručnjaci. Ako uzimate antidepresive, lijekove protiv anksioznosti (kao što je xanax), lijekove za dijabetes, lijekove protiv prehlade i gripa, beta-blokatore ili pilule za spavanje, možete završiti s glavom u toaletu! Takođe, alkohol će pojačati neželjene efekte lijekova, od uznemirenog želuca do pospanosti. Dijabetičari mogu imati epizode ​​niske nivoe šećera u krvi.

(Čuvajzdravlje.ba)