Zdravlje

Koji su najčešći simptomi hormonske neravnoteže

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Koji su najčešći simptomi hormonske neravnoteže

Za pojedina stanja uzrokovana hormonskim neskladom i simptomi mogu biti veoma različiti, ali je ipak moguće prepoznati neke specifične pokazatelje.

Jedan od najčešćih zdravstvenih problema kod žena izazvan je problemima sa lučenjem hormona. Hormonska nesrazmjera je stanje koje pogađa sve veći broj žena, i glavni je uzrok mnogih ženskih bolesti.

Iako neki simtpomi hormonskog nesklada mogu biti vrlo izraženi, pojedine žene se suočavaju sa mnogo problema dok im ne otkriju pravi razlog. Tada se ispostavi da organizam ne luči dovoljno (ili luči previše) hormona koji su ključni za dobro zdravlje žene.

Sve te hormone proizvode žlijezde sa unutrašnjim lučenjem: hipofiza, pankreas, tiroidna žlezda, nadbubrežne žlijezde i jajnici. Previše visoki ili niski nivoi hormona kao što su estrogen, progesteron, muški polni hormon, insulin, adrenalin i kortizol direktno utiču na rad cijelog organizma i s vremenom mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Kako onda da znate koji su simptomi hormonske neravnoteže? Neki od najčešćih pokazatelja mogu biti:

neredovni ciklusi;

promjene u apetitu;

anksioznost i depresija;

naglo gojenje ili gubljenje na težini;

smanjeni libido;

nesanica;

umor;

problemi sa varenjem;

pojava akni;

neplodnost.

Koji simptomi će biti najizraženiji zavisi i od hormona koji nisu u adekvatnoj ravnoteži. Za pojedina stanja uzrokovana hormonskom neravnotežom i simptomi mogu biti veoma različiti, ali je ipak moguće prepoznati neke specifične pokazatelje.

(Cuvajzdravlje.ba)