Zdravlje

Koji su simptomi sunčanice

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Koji su simptomi sunčanice

Afrički talas vreline stigao je u našu regiju, a to znači da djecu treba da zaštitimo od vrućine, UV zračenja i toplotnog udara.

Pedijatar Saša Milićević kaže za TV Prva da se ovih dana najčešće javljaju djeca sa simptomima sunčanice, a to su – temperatura, crvenilo, povraćanje.

"Sunčanica je relativno česta, ali srećom nije toliko opasna. To je direktno dejstvo sunčevih zraka na naše moždano tkivo, pojavi se otok, zbog čega nastaju problemi", objašnjava dječji ljekar.

Dodaje da do sunčanice može da dođe i za nekoliko minuta, na primjer ako je u podne beba, ili baš malo dijete, bez zaštite na glavi, izloženo suncu.

Pedijatar savjetuje da je vrlo važno da se unosi dosta tečnosti, kao i da se prave pauze u vremenu koje provodimo napolju u najtoplijem dijelu dana.

Kako se toplotni udar razlikuje od sunčanice?
"Toplotni udar nije posljedica izloženosti sunčevim zracima već je to dejstvo temperature, i nastaje uslijed nemogućnosti prirodnog odavanja toplote", ističe on i upozorava roditelje da ne ostavljaju djecu u kolima jer posljedice mogu biti fatalne.

Govoreći o boravku djece u klimatizovanom vozilu, dr Milićević kaže da klima-uređaj ne smije direktno da duva u dijete, kao i da je temperaturu treba da bude podešena tako da bude prijatna i vozaču.

Visoka temperatura je povezana i sa crevnim infekcijama, ali najbolji način je da se termički dobro obradi hrana, da se vodi računa, kao i da se održava higijena ruku.

(Čuvajzdravlje)