Zdravlje

Kupina odlična za anemiju i krvni pritisak

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Kupina odlična za anemiju i krvni pritisak

Ukusna kupina nije zahtjevna biljka, može da preživi i niske temperature, a omiljena je zbog arome, hranljivih i ljekovitih sastojaka. Veoma je cjenjena zbog toga i stručnjaci prognoziraju da će u budućnosti biti jedna od najtraženijih vrsta voća.

U ljekovite svrhe, od plodova se najčešće pravi kupinovo vino, izuzetno bogato vitaminima i mineralima, koje efikasno pomaže kod anemije jer podiže nivo gvožđa u krvi. Da bi se vidio pravi rezultat, tokom mjesec dana bi svakodnevno trebalo piti 1 dl vina, pola sata prije jela. Osim krvne slike, reguliše i probleme s varenjem, cirkulacijom, malaksalost, kao i krvni pritisak, jača imunitet i apetit, poboljšava metabolizam. Zbog obilja gvožđa, kupina je posebno važna u ishrani trudnica, dojilja, djece u pubertetu i osoba u klimakterijumu.

Njeni listovi su prirodno i zdravo sredstvo protiv dijareje, od njih se pravi čaj koji pomaže kod krvarenja želuca, upale crijeva i hroničnog nadražaja slijepog crijeva. Osim toga, čisti krv, ublažava i liječi osip, lišajeve i druge promjene na koži, a korisna je i za anemiju. Snižava krvni pritisak, a narodni ljekari je preporučuju i kod parodontoze.

(Ljepotaizdravlje.ba)