
Mak sadrži i omega 3 masne kiseline, koje podižu imunitet i čuvaju organizam od bolesti. Ugljeni hidrati iz ove biljke daju energiju.
U sitnom zrnu nalazi se mnoštvo minerala, posebno joda, mangana, magnezijuma, cinka, kalijuma i bakra. Magnezijum učestvuje u stvaranju snažnog antioksidansa superoksid dismutaze. Bakar reguliše stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Kalijum je veoma bitan za kontrolu srčanog rada i prevenciju kardiovaskularnih oboljenja.
Mak sadrži i vitamine grupe B, oksalatne kiseline i amorfne alkaloide. Uz enzime, oni utiču na bolji rad organa za varenje. Minerali i vitamini ublažavaju razdražljivost i stres, a podstiču dobro raspoloženje. Od sjemena maka proizvodi se izvanredno ulje, koje je dobra zamjena za maslinovo.
(Oslobođenje)
Razgovor za Čuvajzdravlje.ba
Bh. pčelar Delibašić o evropskoj gnjiloći: Može li zaraza pčelinjeg legla dospjeti u naš med?
Prvomajski praznici dolaze
Ujeo vas je krpelj: Da li su benzin i alkohol ispravna metoda 'liječenja'?
Stručnjaci odgovaraju
Trend sjedenja na podu pomaže mentalnom zdravlju?
Ključna je prva minuta