Zdravlje

Masline - prirodni zaštitnik protiv kancerogenih oboljenja

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Masline - prirodni zaštitnik protiv kancerogenih oboljenja
Masline su prirodni zaštitnik protiv kancerogenih oboljenja zbog snažnih antiupalnih i antioksidativnih svojstva jer upravo hronični oksidativni stres i hronične upale izazivaju kancerogena oboljenja.

Masline su voće od kojih se pravi najpopularnije i u svijetu najčešće upotrebljavano jestivo ulje. A od samog ploda možete imati samo zdravstvenu dobrobit.

Čuvaju kardiovaskularno zdravlje

Masline čuvaju zdravlje srca i krvnih sudova i to na sljedeći način: Kada holesterol oksidira krvni sudovi budu oštećeni i u arterijama se nakuplja mast koja s vremenom može izazvati srčani udar. Antioksidativni nutrijenti u maslinama spriječavaju oksidaciju holesterola i na taj način sprečavaju pojavu srčanih bolesti. Masti koje sadrže masline su zdravije i mononezasićene te je dokazano da snižavaju povišen krvni pritisak, prenose agencije.

Pomoć pri mršavljenju

Ako mononezasićenim mastima koje se nalaze u maslinama zamijenimo zasićene masti pospješujemo gubitak kilograma, pokazala su istraživanja. Maslinovo ulje dokazano razbija masti unutar masnih ćelija, potiče topljenje sala na stomaku i smanjuje osjetljivost na insulin. Konzumiranje maslina povećava razinu serotonina, hormona koji utječe na osjećaj sitosti.

Prevencija kancerogenih oboljenja

Masline su prirodni zaštitnik protiv kancerogenih oboljenja zbog snažnih antiupalnih i antioksidativnih svojstva jer upravo hronični oksidativni stres i hronične upale izazivaju kancerogena oboljenja. Takođe, masline su bogat izvor vitamina E.

(Čuvajzdravlje)