Zdravlje

Matična mliječ – prirodni biostimulator i antioksidans

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Matična mliječ – prirodni biostimulator i antioksidans

Sigurno ste do sada čitali o pozitivnim djelovanjima matične mliječi ili ste se lično uvijerili u njeno djelovanje. Na našem tržištiu matična mliječ je dostupna u vidu farmaceutskih proizovoda kao što su: kapule, šumeće tablete, ampule, praškovi,  sirupi ili alkoholne otopine. Matična mliječ je dostupna i u svježem obliku koji se može nabaviti od pčelara, a zbog velike potražnje za proizvodima često je miješaju sa medom, polenom ili propolisom.

Da li ste se zapitali, da li  matična mliječ koju uzimate kvalitetom odgovara cijeni koju ste platili? Koliko je sigurna matična mliječ koju dajte svom djetetu?

Zbog velikog broja faktora koji mogu uticati na kvalitet i sigurnos matične mliječi, preporuka je da matičnu mliječ nabavljate u apoteci i od provjerenih proizvođača. Posebnu pažnju obratite na matičnu mliječ koju dajte djeci.Da bi obezbijedio konstantan sastav matične mliječi te sačuvali svi njeni dragocijeni sastojci, matična mliječ se podvrgava složenom procesu obrade koji se naziva liofilizacija. Time se dobiva matična mliječ koja sadrži visok udio najvrijednijih sastojaka, čuvanje je jedostavnije a primjena olakšana.

Liofilizirana matična mliječ – koncentrat najvrijednijih spojeva

Procesom liofilizacije najvrijedniji spojevi se koncentriraju, pa jedan gram liofilizirne matične mliječi u odnosu na sirovu matičnu mliječ, sadrži veći koncentraciju esencijalnih aminokiselina, vitamina, minerala, lipoproteina i što je najvažnije sadrži 2,5 puta veću koncentraciju 10 – hidroksi – decenionske kiseline, koja pokazuje antimikrobno, imunostimulativno i proregenartivno djelovanje. 10 – hidroksi – decenionska kiselina se nalazi jedino u matičnoj mliječi i nemoguće je industrijski proizvesti.

Sirova ili liofilizirana matična mliječ – nije svejedno

Sirova matična mliječ, bilo da se radi o njenom čistom obliku ili kombinaciji s drugim pčelinjim proizvodima, izrazito je osjetljiva i njen sastav se mijenja  pod uticaj vazduha, svjetlosti i temperatute, pa se savjetuje čuvanje u tamnim, plastičnim ili staklenim bočicama, u frižideru. Takva se matična mliječ uzima pomoću staklenog štapića ili kašike i ograničenog je roka trajanja do najduže mjesec dana. Najsigurniji i najjednostvniji oblik za primenu i čuvanje je  liofilizirani oblik matične mliječi. Pakovanja liofilizirane matične mliječibi trebala biti pojedinačna, namjenja za pojedinačnu primjenu, čime se osigurava konstantna količina koja se primjenjuje, te se sastojci matične mliječi štite od štetnog djelovanja vazduha, svjetlosti i medija kojim se uzima (kašika, posude za doziranje i sl.).

Zbog toga treba izbjegavati kupovinu matične mliječi u obliku praha i velikih pakovanja jer se pri svakom otvaranju pakovanja i uzimanju matične mliječi, njen sastav mijenja i smanjuje se udio visokovrijednih sastojaka, a pri upotrebi skoro je nemoguće uzeti svaku put istu količinu matične mliječi.

Royal Jelly – matična mliječ prilagođena potrebama cijele porodice

Proizvodi iz linije Royal Jelly, farmaceutske kompanije Bosnalijek d.d. dolaze u obliku bočica koje sadrže liofiliziranu matičnu mliječ, a svaka bočica je prilagođena jednoj preporučenoj dozi. Tečni oblik omogućava laku primjenu kod djece ili odraslih osoba koje imaju poteškoće s gutanjem. Za jednu preporučenu dozu potrebno je uzeti sadržaj iz jedne bočice. Sadržaj se može uzeti direktno iz bočice ili predhodno rastvoreno u vodi ili soku.

Proizvodi iz linije Royal Jelly su visokog kvaliteta, dokazane sigurnosti, jednostavni za primjenu i prilagođeni posebnim populacijskim skupinama kao što su djeca, sportisti, odrasle osobe s teškim oštećenjem imuniteta i osobe u fazi oporavka. Svi proizvodi su obogaćeni voćnim aromama i prijatnog su okusa.

ROYAL SUPERIOR® Jelly (2.000 mg matične mliječi)  je dodatak ishrani namijenjen za primjenu u odraslih i sadrži najveću koncentraciju matične mliječi na tržištu. ROYAL SUPERIOR® Jelly poboljšava fizičke i psihičke performanse, podiže imunitet, povećava apetit, poboljšava apsorpciju vitamina i minerala, a ima i antimikrobni efekat. Preporučuje se u bilo koje doba godine, naročito kod osoba izloženih velikim fizičkim naporima, osobama sa oslabljenim imunitetom i osobama sa smanjenim libidom.

ROYAL SPORT ® Jelly (1.000 mg matične mliječi, 1.500 mg L karnitina)  je kombinacija matične mliječi i L-karnitina namijenjena profesionalnim ili amaterskim sportistima koji žele poboljšati svoju fizičku spremnost, naročito uz sportske discipline što zahtijevaju veliku izdržljivost (maraton, biciklizam, hodanje i sl.).

ROYAL ReVITA® Jelly (1.000 mg matične mliječi, 18 mg uhog ekstrakta azijskog ginsenga) je kombinacija matične mliječi i ginsenga namijenjena za primjenu u stanjima velike fizičke i psihičke iscrpljenosti, povišenog stresa na poslu, opće slabosti, smanjenog krvnog pritiska i tokom perioda ispita.

ROYAL KINDER® Jelly (500 mg matične mliječi) je dodatak ishrani namijenjen djeci starijoj od 2 (dvije) godine. ROYAL KINDER® Jelly može se primjenjivati u svako doba godine, a posebno se preporučuje tokom smjene godišnjih doba i u periodu čestih prehlada, kod gubitka apetita i tjelesne težine, fizičkog i psihičkog zamora, stanja anemije, tokom školske godine i pojačanog stresa pred provjere znanja učenika.

Za više informacija posjetite web stranicu: http://royal-jelly.ba/