Zdravlje

Moždani udar svakih šest sekundi usmrti jednu osobu u svijetu

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Moždani udar svakih šest sekundi usmrti jednu osobu u svijetu

Nakon moždanog udara približno trećina bolesnika umire, trećina ostanu invalidi, a trećina bolesnika se oporavi uz konvencionalnu terapiju. Zbog toga je važno prepoznati simptome i raditi na prevenciji.

U BiH, kao i širom svijeta, danas će biti održane brojne aktivnosti pod motom "Ustani ponovo nakon moždanog udara", a posvećen je rehabilitaciji i programima terapije nakon oboljenja. Od moždanog udara u Federaciji godišnje umre 2.000 ljudi, dok je iz UKC RS ponovljeno da ovo oboljenje poprima obrise epidemije.

"Prema našim podacima koji datiraju unazad nekoliko mjeseci (podaci dobijeni prilikom obilaska svih bolnica u RS), svake godine imamo skoro 4.500 novooboljelih od moždanog udara. Primjećen je trend povećane učestalosti obolijevanja od moždanog udara kod osoba srednje životne dobi, od 40 do 60 godina, što se na našim prostorima pripisuje povećanom prisustvu stresa kao faktora rizika", kazali su iz UKC RS.

Pacijenti koji su imali moždani udar u 80 posto do 90 posto slučajeva imali su povišen krvni pritisak, a 80 posto povišene masnoće u krvi.

Upozoravajući znaci moždanog udara su iznenadna slabost ili trenjene lica, ruke ili noge jedne strane tijela, problem s govorom kao što je otežano izgovaranje i iznenadna zbunjenost, problem s vidom, jaka glavobolja, te vrtioglavica koja uzrokuj eotežani hod, posrtanje, gubitak ravnoteže itd.

"Moždani udar se može spriječiti ukoliko se ozbiljno shvate upozoravajući znaci i na vrijeme se potraži ljekarska pomoć. Do moždanog udara dolazi najčešće zbog začepljenja krvnog suda ili rijeđe pucanja krvnog suda u mozgu. Moždani udar se može spriječiti ukoliko se otklone ili blagovremeno liječe uzroci kao što su pušenje, gojaznost, šećerna bolesti i, posebno, povišen krvni pritisak. Vrijeme potrebno za rehabilitaciju poslije te bolesti najviše zavisi od težine bolesti, a samo petina preživelih uspije da se u potpunosti vrati u normalno stanje", kazali su iz Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš".

Obilježavanje Svjetskog dana moždanog udara uspostavila je Svjetska zdravstvena organizacija 2006. godine s ciljem upoznavanja javnosti o prirodi i visokom broju slučajeva moždanog udara, njegovoj prevenciji i tretmanu stanja.

Čuvajzdravlje.ba / Klix