Obratite pažnju

Namirnice koje podstiču zadržavanje vode u tijelu: Šta izbjegavati tokom ljeta

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Namirnice koje podstiču zadržavanje vode u tijelu: Šta izbjegavati tokom ljeta
Foto: Pexels

Način ishrane ima značajan uticaj na ravnotežu tečnosti u organizmu. 

Tokom toplih ljetnjih mjeseci mnogi primjećuju neprijatan osjećaj težine i otoka, posebno u nogama, što može ukazivati na zadržavanje vode u tijelu.

Iako se ovaj problem može javiti tokom cijele godine, visoke temperature dodatno ga pogoršavaju. Prema riječima ljekara, jedan od ključnih koraka u prevenciji je izbjegavanje namirnica koje podstiču nakupljanje tečnosti.

Zašto dolazi do zadržavanja tečnosti?

Oticanje uzrokovano viškom tečnosti u tkivima medicinski se naziva edem. Najčešće se javlja u nogama, zglobovima i stopalima, ali može zahvatiti i ruke, lice, pa čak i pluća.

Dr. Asimah Hanif objašnjava da osim određenih zdravstvenih stanja i lijekova, zadržavanje vode može biti posljedica slabije cirkulacije, manjka fizičke aktivnosti ili dugotrajnog stajanja i sjedenja – naročito kada je vruće.

Hirurg dr. Teri Dabrou dodaje da su žene često osjetljivije na ovu pojavu, posebno usljed hormonalnih promjena ili tokom putovanja. On napominje da je zadržavanje tečnosti često znak da tijelo pokušava da signalizira neravnotežu.

Koje namirnice pogoršavaju oticanje?

Ljekari ističu više vrsta hrane koje mogu uticati na zadržavanje vode u organizmu:

Konzervirana tunjevina – Iako praktična, često sadrži visoke količine natrijuma zbog soli koja se koristi u procesu konzervisanja. Natrijum direktno utiče na zadržavanje vode.

Paradajz – Iako hidrira jer sadrži dosta vode, paradajz sadrži i histamin koji povećava propustljivost krvnih sudova, što može dovesti do otoka. Efekat se može ublažiti kombinovanjem sa diuretičnim povrćem poput krastavca.

Dimljeni losos – Slično kao i konzervirana riba, i dimljeni losos je bogat natrijumom, što ga čini potencijalnim uzročnikom zadržavanja tečnosti.

Krekeri – Ova popularna grickalica često se doživljava kao zdravija zamjena za hljeb, ali zbog visokog sadržaja soli i rafinisanih ugljenih hidrata može izazvati upalne procese i dodatno pogoršati oticanje.

Zreli sirevi – Sirevi poput parmezana i čedara sadrže visoke količine soli jer se tokom zrenja voda gubi, a so koncentriše.

Kako smanjiti zadržavanje tečnosti?

Dr. Dabrou preporučuje unos hrane bogate mineralima poput magnezijuma i kalijuma. Namirnice kao što su banane, avokado, bademi i crna čokolada mogu pomoći u eliminaciji viška vode.

Takođe, povrće poput krastavaca, celera, lisnatog zelenog povrća, kao i lubenica i integralne žitarice, poboljšavaju cirkulaciju. Bobičasto voće, bijeli i crni luk, te đumbir, imaju protivupalno dejstvo.

Dr. Hanif naglašava da je redovno unošenje dovoljno vode ključno za pravilnu funkciju bubrega i sprječavanje zadržavanja tečnosti. Uz to, preporučuje se i konzumacija zelenog čaja i vode sa limunom, koji djeluju kao prirodni detoks napici.