Zdravlje

Namirnice koje su korisnije u kombinaciji nego solo

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Namirnice koje su korisnije u kombinaciji nego solo
Zbog povećanja učinkovitosti zdravih namirnica ponekad ih je potrebno kombinovati.

Neke kombinacije možda zvuče neobično, ali stručnjaci ističu da su zaista korisnije ako se konzumiraju zajedno.

Čokolada i jabuka

Osim radosti za nepce, kombinacija tamne čokolade i jabuke mogla bi donijeti i bolje zdravlje kardiovaskularnom sistemu. U kori jabuke, naročito crvene, nalazi se flavonoid kvercetin, koji ima protivupalno dejstvo, dok je kakao u tamnoj čokoladi bogat katehinom, antioksidasom koji pomaže u sprečavanju stvrdnjavanja arterija.

Žitarice i luk

Hrana bogata sumporom, poput crvenog i bijelog luka, čini cjelovite žitarice još hranjivijim povećavajući dostupnost željeza i cinka.

Obje vrste luka možete dodati u hljeb od cjelovitih žitarica prilikom pečenja ili u sendvič jer su jednako djelotvorni i u sirovoj i u termički obrađenoj hrani.

Maslinovo ulje i paradajz

Poznate su blagodati maslinovog ulja za zdravlje srca, ali prelijete li njime paradajz, umjesto suncokretovim uljem, korist će biti višestruka.

Naime, jedna studija pokazala je da ekstra djevičansko maslinovo ulje, za razliku od suncokretovog, podiže antioksidativnu aktivnost likopena u paradajzu.

Jaja i sir

Vitamin D, koji pospješuje apsorpciju kalcijuma, dostupan je u vrlo ograničenom izboru hrane, a jedan od rijetkih izvora je žumanjak jajeta. Ako volite omlet, svom izvoru vitamina D dodajte dozu kalcijuma.

Po jajima možete naribati bilo koju vrstu sira.
Brokule i paradajz

Kombinacija brokule i paradajza pokazala se kao snažan borac protiv ćelija raka. Tokom petomjesečne studije laboratorijski pacovi su hranjeni brokulom, paradajzom ili kombinacijom jednog i drugog, te je praćena efikasnost pojedine dijetne kombinacije na usporavanje rasta raka prostate. Pokazalo se da dijeta sa 10 odsto paradajza i 10 odsto brokule smanjuje masu tumora za 52 odsto. Dijeta u kojoj su pacovi jeli samo paradajz smanjila je tumor za 34 odsto, a dijeta sa brokulom za 42 odsto.

Zeleni čaj i biber

Antioksidans iz zelenog čaja ubrzava metabolizam i štiti od raka. Za veću djelotvornost čaj začinite crnim biberom, čiji glavni sastojak piperin povećava njegovu apsorpciju u tijelo.

Pošto pobiberen čaj nije baš najukusniji napitak, zeleni čaj i biber kombinujte u marinadama za meso.

(Cuvajzdravlje.ba)