Zdravlje

Naslage na zubima povezane su s opakim bolestima

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Naslage na zubima povezane su s opakim bolestima

Američki stručnjaci uočili su vezu između količine plaka na zubima – stvaraju ga bakterije zaostale od hrane koju jedemo – i umiranja od raka.

Pravilno četkanje zubi može vam spasiti život jer smanjuje rizik od smrti zbog raka. Zaključili su to američki stručnjaci koji su uočili vezu između visoke razine plaka na zubima (koji stvaraju bakterije zaostale od hrane koju jedemo) i umiranja od raka čak 13 godina ranije nego što je očekivano. Oni koji su imali najviše naslaga na zubima, bili su izloženi 80 posto višem riziku od preuranjene smrti zbog karcinoma!

Upale i infekcije igraju ulogu u jednoj od pet vrsta raka, te predstavljaju ključni element bolesti desni zbog plaka. Bolesti desni uzrokuju halitozu (loš zadah), krvarenje desni, karijes, povlačenje desni, pa čak i gubitak zuba jednom kad se plak udomaći između zuba i ispod granice desni.

Plak je već povezan s kroničnim bolestima, poput bolesti srca. Naime, bakterije se mogu preko krvi proširiti tijelom i tako upalu prenijeti do našeg vitalnog organa – srca.

Slična švedska studija

I švedski su stručnjaci ustanovili vezu između loše oralne higijene i raka, no ističu da nepravilno četkanje zuba (ili nedovoljno često četkanje) može biti pokazatelj drugih faktora stila života koji se vežu uz rak, a ne mora nužno biti sam uzrok razvijanja raka.

Švedski tim proučavao je gotovo 1.400 osoba kroz razdoblje od 24 godine. Na početku su svi ispitanici bili u 30-ima i 40-ima, a ispitani su za faktore rizika od raka. Također je ocijenjena njihova oralna higijena: razina plaka na zubima, bolesti desni i gubitak zuba.

Niti jedan ispitanik na početku nije imao bolest desni, ali su svi imali različite razine plaka na zubima i desnima. Na kraju studije je zaključeno da je umrlo 58 ispitanika, od kojih je 35 posto otpalo na žene, a od ukupnog broja umrlih uzrok smrti je bio plak u 35 slučajeva.

Žene su u prosjeku umrle u 61. godini, a muškarci u 60., dok se očekivalo da će žene poživjeti još 13 godina, a muškarci osam i pol godina.

Kako se boriti protiv zubnog kamenca

‘Mekana i ljepljivija hrana će u većem postotku dovesti do zaostajanja zubnog kamenca na zubima (pogotovo ako se dobro ne operu zubi), a tvrđa hrana (tvrđi kruh, svježe voće…) manje će zaostajati na zubima i općenito dovesti do bolje funkcije cjelokupnog oralnog sustava.

Osim toga, neke od nepodesnih navika (konzumiranje kave, crnog čaja, obojenih pića kao Coca-cola ili pušenje) dovode do pigmentiranja samog kamenca, pa on postaje žuto-smeđe boje’, objasnila je dr. stom. Kaja Gmaz.

Podloga za nastajanje zubnog kamenca je zubni plak, koji se normalno stvara na zubima već par sati nakon pranja. Ove naslage plaka otvrdnu kroz sedam dana te tako nastane kamenac. Ako ne posvećujemo dovoljno pažnje oralnoj higijeni, njegovo će nastajanje biti pogotovo izraženo.

Od velike pomoći za pravilno održavanje zdravlja usne šupljine nam mogu poslužiti zubni konac i interdentalne četkice. Međutim, ne postoji pravilo koje nalaže da će se kamenac razviti samo kod osoba koje ne vode računa o zdravlju usne šupljine.