Međutim, limunova korica praktičan je sastojak koji se često zanemaruje, zato provjerite sljedeće neobične načine kako je možete iskoristiti i napraviti neka prilično fina jela.
Pečeno povrće
Limunova korica daje osvježavajući okus te će začiniti povrće pečeno u rerni. Jednostavno je naribajte po povrću i uživajte u finom okusu.
Smoothie
Korica će smoothiju dati osvježavajuć okus, pogotovo ako kao bazu koristite mlijeko. Jednostavno ubacite limunovu koricu u mikser s ostalim sastojcima, a ako pripremate smoothie od povrća limunova korica će mu dati poseban okus.
Čaj od limuna i đumbira
Iako možete kupiti razne već gotove čajeve od limuna, pokušajte ga napraviti sami. Pažljivo narežite limunovu koru i đumbir, te ih prokuhajte u vreloj vodu 1-2 minute. Limun je baza za razne čajeve, pa ako pri ruci nemate đumbir možete koristiti svježi bosiljak ili mentu. Još jednostavnija opcija uključuje samo limun i malo meda.
Salata od paradajza i avokada
Limunova korica može dodati pomalo kiselkast okus raznim salatama. Narežite paradajz, krastavce i avokado na kockice i nabacajte ih na sloj kelja, te dodajte svježi bosiljak, limun, so i biber. U preliv za salatu dodajte limunov sok i maslinovo ulje. Kao ljetnu varijantu ovu salatu možete pripremiti i od paradajza, krastavaca, kukuruza i bosiljka.
(Cuvajzdravlje.ba)