Zdravlje

Nikada ne idite gladni u krevet, to može izazvati mnoge neželjene efekte

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Nikada ne idite gladni u krevet, to može izazvati mnoge neželjene efekte
Kada ste gladni, to ima negativan efekat na učenje i posao, a čak može uzrokovati i depresiju, piše Bright Side. Naučnici su otkrili i primijetili još neke negativne efekte izgladnjivanja.

Možete izgubiti mišićnu masu

Sudeći prema stručnjacima, za one koji žele povećati mišićnu masu, loše je biti gladan. Možda ćete preskočiti večeru, ali potrebni su vam hranljivi sastojci kako biste pretvorili protein u mišiće. Dobro je preskočiti kasne noćne obroke, ali nemojte stresirati svoje tijelo, jer će tako uvijek biti gladno u večernjim i noćnim satima.

Možete povećati tjelesnu težinu

Studije koje promovišu gubljenje težine tako što nećete jesti prije spavanja su kontroverzne. Dakle, negativan efekt može nastati, jer preskačete svoje obroke i onda se "pretrpavate" večerom, jer ste previše gladni. Drugim riječima, hrana vam tako postaje dvostruko primamljivija i tako imate više izgleda za dobivanje na težini, a ne gubljenje kilograma.

Popularno vjerovanje da nam je metabolizam sporiji tokom noći je kontroverzno i nema dokaza koji bi potvrdili tu teoriju. Naravno, to ne znači da trebate jesti ogromne porcije hrane prije spavanja. Jedite 2-3 sata prije nego krenete na spavanje i to je sasvim uredu sve dok imate zdrav obrok.

Možete spavati lošije

Većina nas je, vjerojatno, iskusila kako izgleda otići gladan u krevet. Želudac vam cvili i jedina misao koju imate je hoćete li uspjeti izdržati do doručka. U takvom stanju vam je potrebno više vremena kako biste zaspali, tako da ako želite dobro spavati, ne izgladnjujte se. Ako ste gladni, uzmite krastavac i vodu umjesto tosta, ako već idete u krevet, prenosi Klix.

Možete izgubiti energiju

Ako ne jedete, nećete imati nikakvo "gorivo" kako biste nastavili s uobičajenim aktivnostima tokom dana. To je staro pravilo. Veoma je važno da se ujutro dobro osjećate, jer trebate ići na posao i mozak vam treba biti aktivan. Istraživači su ustanovili da mnogi neželjeni efekti izgladnjivanja mogu biti štetni, poput depresije i umora. Ako odlučite prethodnu noć ostati gladni i probudite se s manjkom energije i lošim raspoloženjem, to će vam pokvariti čitav radni dan.

Čuvajzdravlje.ba