Zdravlje

Novi senzor za testiranje daha otkriva rak jajnika

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Novi senzor za testiranje daha otkriva rak jajnika

Izraelski naučnici razvili su novu vrstu elektronskog senzora koji na bezbolan i neinvazivan način može otkriti naznake postojanja raka jajnika kod pacijentkinja, jednostavnim testiranjem daha.

Postoje slične sprave kojima se testiranjem daha otkrivaju druge vrste karcinoma, ali zahvaljujući naprednoj tehnologiji novi elektronski senzor prikuplja više informacija o potencijalnom postojanju bolesti, manji je volumenom i zbog toga praktičniji od postojećih.

Naučnici tvrde i da je sigurniji i precizniji i pouzdaniji od metoda koje su se u otkrivanju ove vrste raka koristile do sada, prenosi B92. Senzorima iz aparatića koji izgledom podsjeća na inhalator kakav koriste astmatičari, nastoje se ‘uhvatiti’ lako isparljivi organski spojevi (VOCs) koji se izlučuju dahom, na način da koriste fleksibilne polimjerne supstrate prekrivene zlatnim nano-česticama za koje prianjaju isparljivi organski spojevi.

“Promjene u metabolizmu koje prate određenu bolest uzrokuju i promjene u sastavu i/ili u koncentraciji isparljivih organskih spojeva izlučenih dahom”, objasnila je za portal Mental Floss voditeljka projekta Nikol Kan sa izraelskog Instituta tehnologije.

Na temelju inicijalnih testiranja Kan i kolege precizno su otkrili postojanje raka jajnika u 82 odsto slučajeva, što je, kako tvrde, značajan napredak u odnosu na dosadašnje metode, među kojima su krvni testovi i pregled transvaginalnim ultrazvukom.

Riječ je o neinvazivnoj, sigurnoj i jednostavnoj metodi koja će omogućiti da se testiranju podvrgne mnogo više pacijentkinja. Do sada se praktikovalo testiranje samo visokorizičnih pacijentkinja, a poznato je da su simptomi ove vrste karcinoma vrlo podmukli i da se kod većine žena ne primjećuju. Karcinom jajnika najčešće se otkrije u uznapredovaloj fazi. Kan vjeruje da će se ista jednostavna tehnika ubuduće primjenjivati u testiranju i otkrivanju drugih vrsta i u dijagnosticikovanju bolesti poput Alchajmerove ili Parkinsonove.

Kan je rekla da sa kolegama radi na još manjim i osjetljivijim senzorima prije nego što budu spremni za kliničku upotrebu.

Smrtnost od raka jajnika veća je nego od bilo kog drugog raka ženskih reproduktivnih organa, a preživljavanje pacijentkinja kod ove bolesti usko je povezano sa stepenom proširenosti u trenutku njenog otkrivanja, zbog čega je detekcija bolesti u najranijoj fazi izuzetno važna.

Rezultati istraživanja objavljeni su u stručnom časopisu "Nano Letters".

(Vijesti.ba)