Zdravlje

Nutricionista savjetuje: Jesti laganu hranu i sezonske namirnice

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Nutricionista savjetuje: Jesti laganu hranu i sezonske namirnice
Dolaskom ljetnih vrućina svi bi trebali paziti šta jedu, a posebno grupa ljudi kojoj promjena vremena teže pada. Hronični bolesnici skloni su pogoršanju zdravstvenog stanja tokom vrućih dana pa je potrebno da prema tome prilagode prehranu.

Suhoća kože

Prema riječima nutricionistice Amele Ivković-O'Reilly, kako bi pravilno funkcionirao, organizmu je potrebna dovoljna količina vode. Ako je ne dobiva, cirkulacija krvi slabi, krvni pritisak pada, mišići gube snagu i postaju manje otporni na uobičajene napore, sve teže se koncentriraju i jedva podnose visoke ljetne temperature. Ako se ne unosi dovoljno tekućine, tijelo se pregrijava i hronični bolesnici se izlažu riziku od toplotnog udara.

- Glavobolja i tahikardija te suhoća kože i sluznica prvi su znaci za uzbunu. Ljetnim klimatskim uvjetima potrebno je prilagoditi i ishranu, pa jelovnik mora biti lagan, osvježavajući, bogat hranjivim tvarima te, što je posebno važno, vodom, koju na vrućinama organizam vrlo brzo gubi. Trebamo unijeti onoliko tekućine koliko smo dnevno izlučili znojenjem i mokrenjem. Najbolje je početi dan čašom vode u koju je iscijeđen limun jer to osvježava, a i potiče probavu – istakla je Ivković-O'Reilly.

Riba i piletina

Svježe cijeđeni sokovi od voća i povrća, dodaje, bogati hranjivim tvarima, mogu biti odlični obroci tokom vrućeg ljeta, kao i hladne supe i povrtne salate. Za nešto konkretniji obrok prednost treba dati ribi, piletini ili puretini pirjanoj na kokosovom ulju i obilno prelivenoj maslinovim uljem.

- U svakom slučaju, prehrana ljeti mora biti lako probavljiva kako ne bismo opterećivali organizam izmučen vrućinama. Stoga, neka se jelovnik bazira na obilju tekućine, voću i povrću te ribi ili mesu pripremljenim na lešo i začinjenim s puno maslinovog ulja i svježih začina - kaže Ivković-O'Reilly.

Voće i povrće koje sadrži vodu

Krastavac je, govori Ivković-O'Reilly, apsolutni pobjednik kad se radi o količini vode koju sadrži. Također, tu su i celer, koji je osim vode, bogat i mineralnim solima, pa zelene salate, rukola, paradajz, tikvice, dinja, lubenica, kajsija, breskva, šljive te maline i borovnice. Sve nabrojano je puno vode, ali i potrebnih vitamina i minerala.

Čuvajzdravlje.ba / Avaz