Zdravlje

Omikron jednako opasan kao i druge varijante Covida

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Omikron jednako opasan kao i druge varijante Covida

Omikron varijanta virusa SARS-CoV2 suštinski je jednako ozbiljna kao i prethodne varijante, za razliku od pretpostavki iz prethodnih studija da je bila zaraznija, ali je uzrokovala manje ozbiljne simptome, pokazala je velika studija u Sjedinjenim Državama.

- Otkrili smo da su rizici od hospitalizacije i smrtnosti bili gotovo identični - rekli su četiri naučnika koji su sproveli studiju na osnovu podataka o 130.000 pacijenata sa COVID-19, misleći na periode u protekle dvije godine kada su različite varijante bile dominantne širom svijeta.

Studija, koja je podvrgnuta stručnoj ocjeni u Nature Portfolio i postavljena na Research Square 2. maja, prilagođena je podacima, uključujući demografiju, status vakcinacije i Charlsonov indeks komorbiditeta koji predviđa rizik od smrti u roku od godinu dana nakon hospitalizacije za pacijente sa specifičnim komorbidnim stanjima.

Studije koje su pretpostavljale da je varijanta omikrona bila manje ozbiljna sprovedene su na raznim mjestima uključujući Južnu Afriku, Škotsku, Englesku i Kanadu, rekli su naučnici iz Opšte bolnice Massachusetts, Univerziteta Minerva i Medicinskog fakulteta Harvard.

Naveli su da bi njihova studija mogla imati nekoliko ograničenja, uključujući mogućnost da je podcijenila broj vakcinisanih pacijenata u novijim talasima COVID-a i ukupan broj infekcija, jer je isključila pacijente koji su radili brze testove kod kuće, prenosi Reuters.

(FENA)