Nekoliko provedenih naučnih istraživanja pokazalo je blagotvoran utjecaj jogurta na zdravlje i održavanje tjelesne težine, a jedna nedavna analiza je dokazala kako ljudi koji jedu više jogurta imaju manji indeks tjelesne mase, te uži struk.
Istraživači su analizirali 22 studije, a 13 od njih su potvrdile kako su osobe koje redovno jedu jogurt imale manju tjelesnu masu.
"Naučno govoreći, ovo ne znači kako jogurt podstiče mršavljenje", kaže koaturica studije Irene Lenoir-Wijnkoop.
"Jogurt sadrži mikronutrijente koji mogu imati potencijalno korisne efekte, npr. kalcijum koji je potreban u procesu metabolisanja masti. Budući da je jogurt fermentirani proizvod, najvjerovatnije postoje ovakvi efekti kad je u pitanju borba protiv gojaznosti, ali kako bismo ovo potvrdili, potrebno je više istraživanja", kaže dr. Nita Forouhi sa Cambridge univerziteta.
Stručnjaci smatraju kako bi se razlog za činjenicu kako jogurt utiče na mršavljenje mogao nalaziti u tome kako ga ljudi koji ga jedu redovno najčešće konzumiraju umjesto nekog nezdravog obroka, prenose agencije.
"Oni koji vole jogurt najčešće jedu manje nezdrave i brze hrane kao što su hamburgeri, pomfrit ili gazirana pića, češće su fizički aktivni i najčešće ne puše", pojašnjavaju autori studije.
Korisne bakterije iz jogurta koje nastaju fermentacijom štite organizam od upala i štetnih mikroorganizama. Mnoge vrste jogurta sadrže i posebne vrste probiotika koji pomažu pri regulaciji probave ili jačaju imunitet.