Zdravlje

Otkriće: Lijek za gubitak težine možda preokret u borbi protiv pretilosti

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Otkriće: Lijek za gubitak težine možda preokret u borbi protiv pretilosti

Znanstvenici su u četvrtak opisali lijek koji 'otima' sustav za reguliranje apetita kao potencijelnu prekretnicu u liječenju pretilosti nakon istraživanja koje je pokazalo da bi mogao smanjiti tjelesnu težinu do 20 posto.

Rezultati velikog međunarodnog istraživanja, objavljeni u časopisu New England Journal of Medicine, pokazali su da je više od trećine osoba koje su uzimale lijek semaglutid izgubilo više od petine tjelesne težine. Studija koja je obuhvatila gotovo 2000 osoba u 16 zemalja pokazala je i da je tri četvrtine onih koji su uzimali lijek izgubilo više od deset posto tjelesne težine.

Lijek se trenutno koristi u liječenju dijabetesa i djeluje tako da mijenja regulaciju apetita čime se smanjuje unos kalorija. Jedna od autorica istraživanja Rachel Batterham s University College London nazvala je studiju “velikom prekretnicom”. “Nijedan drugi lijek nije se približio ovome po ovoj razini gubitka težine – to je stvarno prekretnica”, kaže Batterman. “Prvi se put ljudi lijekovima može postići nešto što je bilo moguće samo operativnim zahvatima za gubitak težine”.

Duane Mellor, dijetetičar s medicinskog fakulteta Aston u engleskom gradu Birminghamu kazao je za BBC da lijek predstavlja “korisnu opciju”. No, upozorio je da “gubitak težine mora pratiti i promjena života i da svaki lijek ili promjena u načinu života mogu biti praćeni potencijalnim rizicima i nuspojavama”.

Istraživanje britanskih znanstvenika ukazalo je na utjecaj koje bi poboljšano liječenje pretilosti moglo imati na zdravstveni ishod niza bolesti od covida-19, preko srčanih bolesti i tipa dva dijabetesa do raka. “Taj lijek mogao bi imati velike implikacije na britansku zdravstvenu politiku u idućim godinama”, dodaje Batterham.

Britanski zdravstveni stručnjaci podvukli su vezu raširene pretilosti i visoke smrtnosti tijekom epidemije koronavirusa. S više od 114 000 umrlih Britanija je među najpogođenijim europskim zemljama. Podaci iz istraživanja podneseni su regulatornom tijelu na odobravanje korištenja semaglutida kao lijeka za pretilost u Britaniji, Europskoj uniji i SAD-u.

(Cuvajzdravlje.ba)