Zdravlje

Ova biljka je prirodni čistač organizma

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Ova biljka je prirodni čistač organizma

Moderna nauka pronašla je brojne dokaze koji podupiru drevna verovanja o lekovitim učincima koprive, kao bogatog izvora antioksidansa koji smanjuju broj slobodnih radikala u našem telu.

Jedna šoljica listova koprive sadrži 37 kalorija, 2,4 grama proteina, 0,1 gram masti, 6,7 grama ugljenih hidrata 6,1 gram vlakana i 0,2 grama šećera.

Osim što su listovi koprive dobar izvor kalcijuma i drugih minerala koji mogu pomoći u smanjenju rizika od bolesti bubrega, osteoporoze i mnogih drugih ozbiljnih stanja, takođe su dobar izvor linolenske kiseline, kvercetina, gvožđa, magnezijuma i kalijuma. Vitamin C podupire imunološki sistem i štiti nas od raznih vrsta raka, a vitamin A neophodan je za zdravlje očiju. Osim toga, kopriva je naš moćan saveznik i kod mnogiih drugih zdravstvenih stanja:

Utvrđeno je da je list koprive koristan za smanjenje upala i bolova u zglobovima. U jednoj studiji, 27 osoba koje su imale artritične bolove osetilo je olakšanje primenom lista koprive na zahvaćeno područje svaki dan tokom jedne sedmice.

Regulacija šećera u krvi

List koprive sadrži spoj nazvan UD-1 koji deluje slično kao insulin u telu. Iako su potrebna dodatna istraživanja, naučnici veruju da kopriva može pomoći u kontroli šećera u krvi kod osoba sa dijabetesom.

Poboljšanje zdravlja disajnog sistema

Kopriva je od davnina omiljena u narodnoj medicini zbog svoje uloge u borbi protiv sezonskih alergija i drugih blažih respiratornih oboljenja. Studija na 98 učesnika koji su koristili liofilizirani list za svoje alergije zaista je otkrila značajne prednosti korištenja koprive.

Zdravlje prostate

List koprive može biti učinkovit tretman za određena stanja prostate, kao što je benigna hiperplazija prostate, oticanje prostate. Iako su potrebna dodatna istraživanja u ovom području, kliničko ispitivanje na 287 osoba s BPH otkrilo je značajno smanjenje veličine njihove povećane prostate nakon što su bili lečeni listom koprive.

Liječenje kožnih problema

Kopriva ima prirodna adstrigentna svojstva, a adstrigenti su izvrsni za lečenje problema sa kožom kao što su masna koža, suva, i upaljena koža uzrokovana ubodima insekata.

(Čuvajzdravlje.ba)