Preventivna mjera

Ovaj pregled obavezno obavite i spasite se raka debelog crijeva

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Ovaj pregled obavezno obavite i spasite se raka debelog crijeva
Foto: Ilustracija

Mart je posvećen podizanju svijesti o raku debelog crijeva, naglašavajući važnost ranog otkrivanja i preventivnih mjera. Važno je shvatiti da se većina slučajeva raka debelog crijeva može spriječiti uz dva ključna koraka: pravilnom ishranom i određenim preventivnim pregledima. Iako može biti neugodno, jedan od terapijskih testova koji se preporučuje kada se približavate 50. godini života može biti ključan u spašavanju života.

Za pravovremenu dijagnozu raka debelog crijeva, kolonoskopija je prepoznata kao poželjna metoda, koja pruža visoku efikasnost u liječenju i preživljavanju, posebno kada se bolest otkrije u ranim fazama. Ova procedura omogućava ne samo rano otkrivanje već i uklanjanje prekanceroznih izraslina, poznatih kao polipi, iz sluznice debelog crijeva, potencijalno sprječavajući prijelaz u rak.

Važno je naglasiti da ne postoji sam rak crijeva, već odustajanje od pravovremene kolonoskopije. Ljudima sa prosječnim rizikom se preporučuje da kolonoskopiju urade u dobi od 50 godina, dok su oni sa povećanim rizikom, poput porodične predispozicije, upalnih bolesti crijeva ili specifičnih prehrambenih navika, podložni pregledu u ranijoj dobi.

Važno je eliminisati štetne životne navike, poput konzumiranja crvenog mesa i prerađene hrane, kako bi se smanjio rizik od raka debelog crijeva.