Zdravlje

Ove kućne biljke čiste zrak od plijesni i otrova za samo 6 sati

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Ove kućne biljke čiste zrak od plijesni i otrova za samo 6 sati

Biljke u domu ne samo da su zaslužne za više kisika, već neke od njih imaju sposobnost čišćenja zraka od otrova i plijesni, a time ga ukućani manje udišu, što je svakako odlično za zdravlje. One filtriraju zrak od, primjerice, raznih građevinskih materijala, boja, prašine...

To nisu samo "bapske priče" - već je NASA došla do tog zaključka nakon proučavanja kućnih biljaka. Otkrili su da neke vrste bolje filtriraju zrak i uklanjaju hlapljive organske spojeve od drugih, piše Health extremist.
Top šest biljaka koje je poželjno imati u kući:

1. Aloa - ona je odlična za podizanje razine kisika u vašem domu. Također, otkrili su da učinkovito apsorbira formaldehid, ugljični dioksid i ugljični monoksid. Jedna aloa postiže što i devet bioloških pročišćivača zraka.

2. Zeleni ljiljan (Chlorophytum Comosum) - sposobna je obavljati fotosintezu pod minimalnom rasvjetom. Odlično apsorbira otrove iz zraka kao što su formaldehid, stiren te ugljični monoksid i benzen. Jedna biljka učinkovito će pročišćavati prostor od 200 četvornih metara.

3. Bršljan (Hedera Helix) - ovu biljku bi definitivno baš svatko trebao imati u kući. Bršljan uklanja 60 posto plijesni iz zraka i 58 posto čestica od fekalija za samo šest sati od stavljanja u prostor.

4. Ljiljan mira (Spathiphyllum "Mauna Loa") - odlično uklanja kemijske otrove iz zraka. Ova kućna biljka filtrira benzen iz zraka kao i formaldehid i trikloretilen.

5. Svekrvin jezik (Sansevieria Trifasciata "Laurentii") - idealna kućna biljka, gotovo neuništiva. Vrlo je otporna i treba joj malo do ništa svjetla za fotosintezu. Osim što uklanja otrove, odlična je za spavaću sobu jer kisik proizvodi i noću.

6. Fikus (Ficus Elastica) - osobito je učinkovita u čišćenju zraka od formaldehida. Također ne trebaju puno svjetla i lako je brinuti za njih, nisu zahtjevne. Ali, pripazite imate li malu djecu ili kućne ljubimce jer listovi mogu biti otrovni.

NASA kaže da bi trebalo imati između 15 i 18 ovih biljaka za prostor od 500 četvornih metara. Znači, za 80 "kvadrata" dovoljno je tri do četiri komada. Ne zaboravite jednu staviti  u spavaću sobu jer i u njoj provodimo puno vremena.