Zdravlje

Ove vrste povrća su loše za štitnu žlijezdu

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Ove vrste povrća su loše za štitnu žlijezdu

Štitna žlijezda je važna žlijezda u dnu vašeg vrata. On stvara i proizvodi hormone koji rade sa mnogim sistemima u vašem tijelu, uključujući oslobađanje i kontrolu tiroidnih hormona koji kontrolišu metabolizam.

To je proces u kome se hrana koju unosite u tijelo pretvara u energiju. Ako patite od bolesti štitne žlijezde, to je zato što vaša štitna žlijezda proizvodi previše ili premalo ovih hormona.

Postoji nekoliko tipova bolesti štitne žlijezde kao što su hipertireoza, hipotireoza, tiroiditis i Hašimotov tiroiditis, a svi mogu biti uzrokovani raznim stvarima poput nedostatka joda ili čak genetike.

Registrovana dijetetičarka Moli Hembri, napominje da je najčešće stanje štitne žlijezde neaktivna štitna žlijezda ili "hipotireoza".

"Često glavni neželjeni efekat hipotireoze je povećanje tjelesne težine", kaže Hembri.

"Ako iznenada dobijete na težini, posebno ako vam se čini da to nije u skladu sa vašim trenutnim navikama u ishrani i vježbanju, važno je da razgovarate sa svojim ljekarom da biste riješili sve osnovne probleme, koji u nekim slučajevima mogu uključivati hipotireozu."

Obraćanje pažnje na ono što jedete, može imati veliki uticaj na stanje vaše štitne žlijezde.

"Gojtrogeni su namirnice koje sadrže jedinjenje zvano "goitrin", koje može ometati sintezu tiroidnih hormona, zajedno sa nedostatkom joda“, kaže Hembri.

Prema Hembri, goitrogeni uključuju nekuvano povrće kao što su brokoli, karfiol i kupus, kao i soja. Međutim, da biste se oslobodili nekih potencijalnih negativnih efekata povrća, možete ih jednostavno zagrijati.

"Zagrijavanje povrća krstaša eliminiše njegovu goitrogenu aktivnost", kaže Hembri. U radu objavljenom u "British Medical Journal", istraživači su otkrili da uravnotežena ishrana igra važnu ulogu kada se fokusirate na probleme sa štitnom žlijezdom. Konzumiranje prekomjerne količine hrane u jednom pravcu dok isključujete drugi može uticati na rad vaše žlijezde.

Na primjer, previše masti, vlakana i joda. Takođe, određeni neidentifikovani hranljivi sastojci koji se nalaze u povrću mogu biti goitrogeni kada se unose u velikim količinama. Kako je Hembri takođe primjetila, oni su prisutni u kupusu i drugim članovima te porodice. Kao i uvijek, prije bilo kakve značajne promjene u ishrani, važno je da se konsultujete sa svojim ljekarom.

(B92)