Zdravlje

Ovo su namirnice koje moraju jesti muškarci

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Ovo su namirnice koje moraju jesti muškarci

Prema mišljenju brojnih stručnjaka, postoji nekoliko namirnica koje muškarci trebaju jesti kako bi sačuvali svoje zdravlje.

Stvar je samo "pametnog izbora" namirnica koje preventivno djeluju na organizam, a ovo su neke od njih:

Kamenice

Rak prostate drugi je najčešći uzrok smrtnosti kod muškaraca. Istraživanje koje je u SAD-u provedeno na više od 50.000 muškaraca, pokazalo je da postoji direktna povezanost pojave tumora prostate s načinom prehrane pojedinih osoba. Taj je tumor znatno češći kod muškaraca koji su u svojoj prehrani koristili većinom masti životinjskog porijekla.

Drugi podatak, dobiven sistematskim ispitivanjem velikog broja muškaraca srednjih godina, pokazao je da je učestalost pojave malignog oboljenja prostate znatna u osoba koji neumjereno koriste alkohol. Dokazano je da hipertrofične stanice prostate sadrže manje cinka no što je to uobičajeno pa je za zdravlje ove spolne žlijezde kod muškaraca važno organizmu osigurati dovoljne količine cinka, između 30 i 85 mg dnevno, a kamenice su, kao najbogatiji prirodni izvor cinka, odličan izbor.

Čokoladno mlijeko

Ako redovno vježbate, idete na treninge, teretanu, nakon intenzivnije fizičke aktivnosti potrebno vam je piće za 'oporavak'. Ma koliko čudno zvučalo i manje "muževno" od raznih proteinskih napitaka, mnogi stručnjaci se slažu da je čokoladno mlijeko odličan izbor napitka nakon napornog treninga jer sadrži potrebne proteine za oporavak mišića i kalorije koje ćete nadoknaditi nakon treninga.

Losos

Obrok koji sadrži 85 grama lososa osigurat će muškarcu 112%  potrebne dnevne količine vitamina D. Nedostatak ovog vitamina u tijelu muškarca može uzrokovati erektilnu disfunkciju. Ako niste ljubitelj lososa ili ga ne jedete zbog nekih drugih razloga, dobar izvor vitaina D, iako u manjem postotku, bit će i žumanjak, sir, drugi mliječni proizvodi, žitarice i juice.

Orasi

Ako vas lovi depresija moguće je da vam u tijelu nedostaje omega 3- masnih kiselina. Četvrtina šoljice oraha osigurat će vam oko 2.7 grama omega 3- masnih kiselina i mnoštvo antioksidansa i sastojaka koji čuvaju mozak i preventivno djeluju na pojavu depresije.

Voće i povrće

Poznato je da ove namirnice osiguravaju organizmu potrebne nutritivne vrijednosti potrebne za očuvanje cjelokupnog zdravlja, ali muškarcima je potrebno više namirnica bogatih vlaknima za očuvanje srca i općenito da se osjećaju bolje.