Zdravlje

Plivina mast za liječenje kožnih bolesti povlači se iz prodaje

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Plivina mast za liječenje kožnih bolesti povlači se iz prodaje

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode priopćila je da se iz prodaje povlače tri serije Plivine masti Betrion, koja se koristi za liječenje kožnih bolesti.

"Tvrtka Pliva Hrvatska d.o.o., nositelj odobrenja za stavljanje u promet lijeka Betrion mast (mupirocin), obavijestila je Agenciju za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) o povlačenju serija 331104, 332104, 131084 navedenog lijeka zbog sumnje u neispravnosti u kakvoći.

Sumnja u neispravnost zasniva se na potencijalnoj penicilinskoj kontaminaciji djelatne tvari mupirocin serije W656993 koja se koristila pri proizvodnji navedene tri serije. Povlačenje se provodi do razine veleprodaja te prema podacima kojima raspolaže HALMED navedene serije lijeka više nisu dostupne u veleprodajama.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije", priopćili su iz HALMED-a.