Zdravlje

Po ovih 5 znakova prepoznajte dišete li pogrešno cijeli život

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Po ovih 5 znakova prepoznajte dišete li pogrešno cijeli život

Svi znamo da se nakon dubokog udaha odmah osjećamo malo bolje. Pa zašto to tako lako zaboravljamo? Većina nikad ne razmišlja o tome kako diše osim kod vježbanja, bolesti ili stresa. Nažalost, velika većina koristi samo trećinu kapaciteta svojih pluća, a manjak kisika u tijelu  vodi do ozbiljnih problema.

 
Pet znakova da ne dišete pravilno:

1. Uzdišete više nego inače - tijelo instinktivno pokušava nadoknaditi manjak kisika.
2. Često zijevate - to ukazuje na plitko disanje i manjak kisika u tijelu.
3. Škripanje zubima noću - uzrok su kronični stres i plitko, nepravilno disanje.
4. Zategnutost u vratu i ramenima - plitko disanje je krivac za bolove u vratu, ramenima i leđima.
5. Uvijek ste umorni - ako kisika u tijelu nedostaje, pojavljuje se nedostatak energije i kronični umor.

Dvije najčešće pogreške koje mogu smanjiti kapacitet pluća:

Disanje kroz usta umjesto kroz nos najčešća je pogreška. To češće prakticiraju tjeskobni i poslom preokupirani ljudi, kao i oni koji imaju problema s protokom zraka kroz nos uslijed, na primjer, upale sinusa itd. Osim što takvo disanje isušuje usta i vodi umoru, u pluća odjednom uđe previše zraka, više nego je potrebno, te se brzo oslobađa više ugljičnog dioksida što može uzrokovati lupanje srca, bolove u prsima te trnce u rukama i nogama.

Zadržavanje daha češće nesvjesno prakticiraju ljudi visokih ostvarenja koji su stalno u pogonu. Iako naizgled djeluju vrlo sposobno i dobre forme, mogu biti tjeskobni. Stres upravlja njihovim disanjem i može dovesti do nesvjesnog zadržavanja daha te zatezanja u ramenima i vratu. Oni koji tako dišu, nakon zadržanog daha duboko udahnu da bi nadoknadili kisik.

 
Vježbe za pravilno disanje:

Prakticirajte ove vježbe tri puta na tjedan i tako tri tjedna da  bi primijenili svoju tehniku i disali pravilno. Cilj je disati polako i duboko kroz nos iz dijafragme, a ne plitko iz prsa ili ramena. Da bi pronašli dijafragmu, stavite ruke na dno rebara i dišite duboko. Dijafragma se treba širiti na stranu, a trbuh prema van dok su prsa i ramena opuštena.

Sjednite na stolicu ili legnite na pod, pazeći da je toplo jer toplina opušta mišiće.
Opustite udove, a ako sjedite, držite se ravno.
Dišite i obratite pažnju dišete li iz ramena, prsa ili trbuha.
Koncentrirajte se da to bude iz trbuha i polako udahnite kroz nos.
Zadržite izdisaj nekoliko sekundi i povlačite trbuh prema kralježnici.
Napravite pauzu na kraju svakog udaha i izdaha i počnite ponovo.
Ponavljate dvije minute.

Tijekom dana, svakih sat vremena, obratite pažnju kako dišete. Sjednite mirno i polako udišite brojeći do četiri ili pet, jednakim tempom i izdišite. To će pomoći da dišete sporije i dublje, piše Daily Mail.

Želite li se opustiti i osloboditi stresa, prakticirajte joga tehniku disanja. Ova tehnika pomaže uravnotežiti obje strane mozga, logičku lijevu te emocionalnu i kreativnu desnu. Zatvorite desnu nosnicu palcem desne ruke i udahnite kroz lijevu nosnicu brojeći do četiri.

Potom zatvorite lijevu nosnicu kažiprstom desne ruke i izdahnite brojeći do četiri. Zatim udahnite kroz desnu nosnicu, a potom kroz lijevu, zatvorite desnu nosnicu palcem. Ponovite desetak puta.