Sarajevo

Potpisan ugovor između ASA Bolnice i ZZO FBiH o finansiranju usluga potpomognute oplodnje

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Potpisan ugovor između ASA Bolnice i ZZO FBiH o finansiranju usluga potpomognute oplodnje
ASA Bolnica

ASA Bolnica i Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine potpisali su ugovor o finansiranju usluga biomedicinski potpomognute oplodnje (BMPO), čime se otvaraju nove mogućnosti za pacijente koji se suočavaju sa izazovima neplodnosti.

Ovim ugovorom, pacijentima se pruža mogućnost da koriste najsavremeniju opremu i tehnologiju za izvođenje postupaka u ASA Bolnici uz finansijsku podršku Zavoda.

„Ovaj korak predstavlja značajan napredak u pružanju kvalitete zdravstvene zaštite pacijentima koji se suočavaju s izazovima neplodnosti. U našoj bolnici, pacijenti će moći pristupiti najsavremenijim tehnologijama i medicinskoj opremi, uz podršku stručnog tima. Uvjerena sam da će ovaj ugovor omogućiti mnogim parovima da ostvare svoj san o roditeljstvu. Naš tim je spreman da pruži sve neophodne informacije i vodi pacijente kroz svaki korak procesa, uključujući konsultacije, dijagnostiku i tretmane“ - izjavila je dr. Amela Hodža, voditeljica Odjeljenja za liječenje neplodnosti ASA Bolnice.

Pacijenti će, uz odgovarajuće preporuke nadležnog ginekologa, moći ostvariti pravo na finansiranje sljedećih usluga: intrauterina inseminacija (Troškovi tri pokušaja IUI biće djelimično finansirani, pri čemu se prvi pokušaj pokriva u iznosu od 100% utvrđene cijene, dok se drugi i treći pokušaj finansiraju u iznosu od 50% cijene utvrđene u Tarifi zdravstvenih usluga); vantjelesna oplodnja (Pacijenti će imati pravo na pet pokušaja IVF, gde će prvi pokušaj biti finansiran u 100%, dok se svi naredni pokušaji finansiraju sa 50% cijene); pohrana spolnih ćelija, tkiva i embrija (Ova usluga biće finansirana za kalendarsku godinu, s pokrićem od 100% utvrđene cijene po pacijentu).

ASA Bolnica pruža usluge sveobuhvatne dijagnostike i liječenja neplodnosti, koristeći najnovije tehnologije i personalizovane planove tretmana. Također, dostupne su sve savremene metode, uključujući operacije Micro-TESSA za liječenje muške neplodnosti. Izvanredan tim ljekara i medicinskih radnika uz holistički pristup obezbjeđuje medicinsku, emocionalnu podršku i edukaciju, kako bi svaki par imao najveće šanse za uspjeh na svom putu ka roditeljstvu, navode iz ove zdravstvene ustanove.

-ASA Bolnica, uz vrhunski tim stručnjaka s dugogodišnjim iskustvom i strateško partnerstvo s Međunarodnim medicinskim univerzitetom u Beču i Općom bolnicom Beč (AKH), donosi visoke standarde u pružanju usluga, pristup najnovijim naučnim dostignućima i razvoj zajedničkih naučno-istraživačkih projekata. Cilj je osigurati da svaki pacijent dobije najbolju moguću njegu i podršku tokom cijelog procesa liječenja, zaključuje se u saopćenju, piše Fena.