Zdravlje

Primjena antibiotika kod beba može dovesti do gojaznosti

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Primjena antibiotika kod beba može dovesti do gojaznosti

Nova istraživanja ukazuju na to da bebe kojima su davani antibiotici prije druge godine života imaju veću vjerovatnoću da postanu gojazne kasnije u životu, prenosi Health24.

Novo istraživanje sugerira da bebe koje su liječene antibioticima mogu imati rizik da postanu gojazne u kasnijoj fazi djetinjstva. Lijekovi koji u sebi sadrže kiseline također mogu povećati rizik, ali ova veza još uvijek nije dokazana. Nalazi su proizašli iz praćenja historije liječenja novorođenčadi među hiljadama beba.

Što se tiče postojanja veze, istraživači su teoretizirali da gojaznost može imati veze s utjecajem ovih lijekova na delikatno mikrobiološko okruženje u tijelu djeteta koje raste.

"Nismo ocjenjivali mikrobiomski status ove djece, ali pretpostavljamo da antibiotici imaju veze s promjenama u organizmu beba koje rezultiraju gojaznošću", naglasio je autor studije dr. Cade Nylund.

No, s druge strane, ljekari u svakom slučaju naglašavaju kako bi roditelji trebali nastaviti koristiti antibiotike ako njihovo dijete ima neku opasnu infekciju.

(Cuvajzdravlje.ba)