Sarajevo spremno za dijalog

Program 3. Internacionalnog kongresa dječije i adolescentne psihoterapije "THINK ABOUT YOUth"

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Program 3. Internacionalnog kongresa dječije i adolescentne psihoterapije "THINK ABOUT YOUth"
"THINK ABOUT YOUth"

Kako se približava početak 3. Internacionalnog i interdisciplinarnog kongresa dječije i adolescentne psihoterapije "THINK ABOUT YOUth," interes stručnjaka i javnosti raste. 

Ovaj prestižni događaj, zakazan za period od 3. do 6. oktobra 2024. godine u Sarajevu, otvara vrata globalnom dijalogu o najvažnijim temama mentalnog zdravlja mladih. Po prvi put, predstavljamo preliminarni program Kongresa, koji donosi ključne teme po danima i pruža uvid u to što učesnici mogu očekivati – od inspirativnih predavanja do interaktivnih radionica.

Program Kongresa osmišljen je kako bi odgovorio na ključne izazove sa kojima se suočavaju djeca i adolescenti danas. Svaki dan Kongresa donosi poseban fokus – od komunikacije i odnosa u porodici, preko uticaja digitalnog svijeta, pa sve do inovativnih terapijskih pristupa koji nude rješenja za savremene probleme mladih. Više od 500 stručnjaka iz preko 20 zemalja i različitih disciplina imat će priliku da razmijene ideje i saznaju više o najnovijim istraživanjima i metodama koje oblikuju budućnost mentalnog zdravlja. U programu, posebno mjesto zauzimaju Simpozij mladih na temu "Ideje mladih za zdraviju budućnost: Kakav nam svijet treba?" te lansiranje Sarajevske deklaracije za mentalno zdravlje djece i mladih, što dodatno naglašava važnost zajedničke odgovornosti u očuvanju mentalnog zdravlja djece i mladih.

Ovogodišnji Kongres usklađen je sa ključnim međunarodnim okvirima, uključujući Akcioni plan Svjetske zdravstvene organizacije do 2030. godine, UNICEF-ovu strategiju do 2025. godine, te Ciljeve održivog razvoja. Kako se Kongres bliži, organizacioni odbor želi istaknuti značaj ovog događaja kao ključnog momenta za unapređenje globalnih pristupa mentalnom zdravlju djece i mladih. Kongres se realizuje u saradnji sa Federalnim ministarstvom zdravlja, sa UNICEF-om kao glavnim partnerom, uz partnerstvo Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), te uz podršku brojnih bosansko-hercegovačkih, regionalnih i evropskih organizacija i institucija.

Medijski pokrovitelj Kongresa je BHRT, te portali www.vijesti.ba, www.zene.ba, www.cuvajzdravlje.ba, kao i radio stanice Radio M i Radio Mplus dok je PR podrška i ove godine osigurana od strane agencije Communis. Ova široka podrška renomiranih međunarodnih i lokalnih organizacija dodatno naglašava važnost ovog skupa. U tom kontekstu, organizacioni odbor poručuje: „Svaki korak ka unapređenju mentalnog zdravlja djece i mladih počinje razmjenom znanja i iskustava. Ovaj Kongres nije samo prilika za edukaciju, već i za stvaranje trajnih promjena koje će uticati na budućnost naših najmlađih."

Registracija za Kongres otvorena je do 21. septembra 2024. godine, a finalni program bit će objavljen nakon zatvaranja registracija. Program Kongresa, koji uključuje preko 80 izlaganja, obuhvata plenarna predavanja, praktične prikaze, okrugle stolove, tematske simpozije, panel prezentacije i posebne goste. Pozivamo sve zainteresirane da iskoriste preostalo vrijeme za prijavu i osiguraju svoje mjesto na ovom značajnom događaju. 

Detaljne informacije o programu i registraciji dostupne su na zvaničnoj web stranici Kongresa: https://congress.bhidapa.ba.