Zdravlje

Rodila bebu iz presađenog tkiva jajnika

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Rodila bebu iz presađenog tkiva jajnika

Jedna žena iz Belgije je prva na svijetu koja se porodila koristeći presađeno tkivo jajnika koje je zamrzla još dok je bila dijete.

Ovoj dvadesetsedmogodišnjakinji su otklonili jajnik kada je imala samo 13 godina jer je morala da bude podvrgnuta invazivnom tretmanu protiv anemije srpastih ćelija, a drugi, koji je preostao, zbog pomenutog tretmana je otkazao, prenosi B92.

To znači da je postojala mala vjerovatnoća da ova djevojka zatrudni.

Međutim, zahvaljujući tome što je zamrzla jedan jajnik, ova žena je u novembru 2014. godine rodila zdravog dječaka, a detalji samog procesa su objavljeni u žurnalu Ljudske reprodukcije.

Transplantacija koštane srži

Ženi koja je zahtijevala da ostane anonimna dijagnostikovana je anemija srpastih ćelija kada je imala samo pet godina.

Ona je emigrirala iz Konga u Belgiju, gdje su se ljekari potvrdili da je bolest toliko uznapredovala da joj je neophodna transplantacija koštane srži, a donator je bio njen brat.

Međutim, prije nego što je transplantacija mogla da se izvrši, morali su da je podvrgnu hemoterapiji kako bi spriječili da imuni sistem odbaci strano tkivo.

Budući da hemoterapija može negativno da utiče na funkciju jajnika, ljekari su izvadili jedan i zamrzlii fragmente ćelija, dok je drugi otkazao kada je imala 15 godina.

Deset godina kasnije, ona je poželjela da se ostvari u ulozi majke i to je uspjela zahvaljujući zamrznutom jajniku.

Ovaj pokušaj je bio njena jedina opcija da dobije dijete i na svu sreću sve se završilo kako treba.
Rizici

Iako zvuči kao dobra opcija (zamrzavanje mladih jajnika) ovakva procedura sa sobom nosi i određene rizike.

Ukoliko se jajnici izvade u djetinjstvu, zamrznu, a zatim ponovo implantiraju, postoji velika vjerovatnoća da se neće dovoljno razviti i omogućiti oplodnju.