Zdravlje

Šipurak je riznica vitamina

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Šipurak je riznica vitamina

Šipurak je slatko-kiselkastog okusa, koji je odličan saveznik kod prehlade ili gripe. Ljekovita svojstva šipurak može zahvaliti bogatom sastavu vitamina C, D, P, K, B1, B2, B3.

U mesnatim plodovima se nalaze i velike količine minerala natrija, željeza, mangana i selena s nešto manjim vrijednostima magnezija, kalija, fosfora, sumpora i silicija.

Šipurak podiže imunitet, spračava malaksalost, čisti krv, pomaže kod bolesti bubrega, potiče probavu, štiti od bakterija i virusa, utječe na regulaciju hormona, djeluje na reumatizam.

Istraživanja pokazuju kako nivo askorbinske kiseline (vitamina C) iz šipurka kuhanjem ne opada već se povećava, no bitno je potrošiti proizvode od šipurka u roku godine dana jer se stajanjem nivo askorbinske kiseline smanjuje na samo 1/4 originalnog iznosa.

Čaj od šipurka koristi se kod upalnih procesa bubrega, posebno za sprečavanje novih oboljenja. Ljudi kod kojih lako dolazi do skupljanja pijeska i kamenaca u bubrezima ili mokraćnom mjehuru trebali bi često piti čaj od šipurka. Čaj nije potrebno zaslađivati jer je šipurak sam po sebi sladak. Može se miješati i s drugim biljkama.

Sjemenke šipurka u narodnoj medicini se koriste za kamen u bubregu, bolesti bubrega i mjehura, kod reume i uloga. Marmelada od šipka zimi je odličan izvor vitamina C.

(Čuvajzdravlje.ba)