Zdravlje

Slatko, a nije nezdravo

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Slatko, a nije nezdravo
Pobornici zdrave ishrane tvrde da je bijeli rafinirani šećer ubica broj jedan u historiji čovječanstva a među bijela zla ubrajaju se još brašno i so. Biljka stevija odlična je zamjena za šećer i može poslužiti kao idealna i potpuno zdrava alternativa vještačkim zaslađivačima.

Nula kalorija

Ekstrakt ove biljke se kao zaslađivač stoljećima koristi u Paragvaju i Brazilu, a od 2011, kada je Evropska agencija za bezbjednost hrane odobrila njenu upotrebu, stevija je sve rasprostranjenija širom svijeta. Koristi se kao dodatak hrani i piću, a pažnju privlači zbog toga što nije kalorična - ima nula kalorija.

Ovaj prirodni zaslađivač je 300 puta slađi od šećera i vještačkih zaslađivača. Za razliku od šećera, stevija ne povećava nivo šećera u krvi, tako da ne izaziva inzulinsku reakciju u organizmu. Naprotiv, povećava toleranciju na šećer, što je čini idealnom za osobe s dijabetesom.

Iznenađujuća je i činjenica da ova slatka biljka sprečava nastanak karijesa, pa od nje čak može da se napravi pasta za zube. Guarani Indijanci su steviju koristili preko 1.700 godina za razna oboljenja, za brzo zarastanje rana, protiv umora, protiv zatvora i nadimanja, kod gojaznosti, protiv povećane stomačne kiseline, protiv gljivica, kod povećane mokraćne kiseline i gihta, za jačanje pankreasa, jetre i kičme, kod upale grla i da bi kožu očuvali mladom.

Stevija zaista čuva mladost i briše tragove godina. Briše fleke od sunca, smanjuje bore i liječi ujede insekata tako što se miješa s hrizantemom i glinom i ta mješavina nanosi na kožu.

U Kini se stevija daje kao lijek širokog spektra, još od 16. stoljeća. U kineskoj medicini se često koristi, a ljekari je daju i kao zamjenu za sladić, kod trudnica, jer nema propratne efekte, koji bi mogli da oštete fetus, što sladić itekako može.

Bez nuspojava

Nema nikakve nuspojave, kakve su zabilježene pri upotrebi vještačkih zaslađivača, pogotovo aspartama. Kod ljudi, koji je koriste svakodnevno: smanjili su se nastupi jake gladi, smanjila se i potreba za slatkom i masnom hranom, olakšano je varenje hrane, stabilizovan je krvni pritisak, kao i nivo glukoze u krvi.