Data saglasnost

Stomatološki fakultet UNSA i Stomatološki klinički centar UNSA će djelovati odvojeno

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Stomatološki fakultet UNSA i Stomatološki klinički centar UNSA će djelovati odvojeno
Ilustracija

Skupština Kantona Sarajevo dala je saglasnost Univerzitetu u Sarajevu o odvajanju Stomatološkog fakulteta na dvije članice: UNSA – Stomatološki fakultet i UNSA - Stomatološki klinički centar.

Razlog pokretanja te statusne promjene, kako je zastupnicima pojasnila profesorica Stomatološkog fakulteta UNSA Nina Marković, jeste složenost poslova i više društveno-korisnih, značajnih, kompleksnih i propisima različito reguliranih djelatnosti unutar jedne članice UNSA.

S obzirom da se radi o dvije značajne oblasti, djelatnosti, kako je navedeno u Elaboratu kojeg je odobrio Senat UNSA, razdvajanjem jedne na dvije članice UNSA, njihov bi rad bio znatno efikasniji, funkcionalniji i ekonomičniji.

Marković je podsjetila da su do 1991. godine, Stomatološki fakultet i Stomatološke klinike djelovale odvojeno.

Statusnom promjenom ne uvode se novi studijski programi.

Stomatološki fakultet obavljao bi obrazovnu, nastavnu i naučnoistraživačku djelatnost kao punopravna članica UNSA u okviru postojećih katedri za postojeće studijske programe.

Stomatološki klinički centar obavljao bi zdravstvenu djelatnost kao punopravna članica UNSA u okviru stomatoloških klinika, a u skladu s propisima kojima je regulisana ta oblast, kao nastavna baza za izvođenje nastave na Stomatološkom fakultetu.

Statusnom promjenom ne povećava se broj zaposlenika već se postojeći zaposlenici raspoređuju na Stomatološki fakultet i Stomatološki klinički centar u skladu s vrstom poslova koje sada obavljaju.

Predložena statusna promjena ne zahtijeva dodatna finansijska sredstva, a niti dodatni prostor, već bi obje članice koristile postojeći prostor u zgradi Fakulteta, ulica Bolnička 4a, na način da Stomatološki fakultet nastavlja koristiti prostor kao i do sada: predavaone, amfiteatar, profesorske kabinete, dekanat i ostale prostorije namijenjene za realizaciju nastavno-naučnog procesa.

Stomatološki klinički centar nastavlja koristiti: kliničke sale, ljekarske sobe, laboratorije, kabinet za sterilizaciju, RTG kabinet i ostale prostorije namijenjene za realizaciju zdravstvene djelatnosti.

Iako je Marković kazala da statusna promjena ne zahtijeva dodatna finansijska sredstva, pojedini zastupnici su upozorili da će sredstva biti potrebna, jer će te dvije ustanove imati menadžment a za to su potrebna sredstva.

Zastupnici SDA i DF-a izrazili su sumnju u stvarnu statusnu podjelu, smatraju je političkom. Upozorili su i na fizičko odvajanje tih institucija jer će imovinsko-pravni problemi doći do izražaja ukoliko se te dvije institucije odvoje na predloženi način. Zastupnik (SDA) Haris Zahiragić je 'obećao' da će podnijeti tužbu zbog, kako je ocijenio, nezakonite odluke.

Elaborat se ne bavi izborom dekana, jer je to regulisano Statutom UNSA.

Odluka Skupštine KS stupa na snagu danom donošenja, a bit će objavljena u Službenim novinama KS.