Zdravlje

Šveđani dokazali: Treba raditi 6 sati dnevno

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Šveđani dokazali: Treba raditi 6 sati dnevno

Radnici u SAD provedu u prosjeku 47 sati nedjeljeno u kancelariji prateći trend da rade duže i više kako bi bili bolji radnici.

Sve je više dokaza da je eksperiment jednog gradića u Švedskoj o skraćenom radnom vremenu urodio plodom. Radnici su srećniji, a samim tim i efikasniji.

Radnici u SAD provedu u prosjeku 47 sati nedjeljeno u kancelariji prateći trend da rade duže i više kako bi bili bolji radnici. Međutim jedan starački dom u Švedskoj pokazao je pozitivne rezultate eksperimenta koji je uveden prošle godine.

Naime, podsjetimo, jedan grad u Švedskoj stavio je na test osmočasovno radno vreme tako što je uveo radni dan koji traje šest sati, ali za punu platu.

U aprilu 2014. godine Vlada Gothenburga počela je sa ovim eksperimentom u nadi da će kraće radno vrIJeme uticati na smanjenje bolovanja, a da će istovremeno podstaći produktivnost na poslu i tako uštedJeti državi novac.

U domu za brigu o bolesnima šest sati rada i redovna plata pokazala se kao odlična kombinacija, piše Gardijan.

Ovaj model počele su da prate i neke druge ustanove, jer je nJega postala bolja, a radnici imaju kvalitetniji život , što im omogućava da se na poslu bolje staraju o svojim pacijentima, a kod kuće da vode bolju brigu o svojoj porodici, ali i o sebi samima.

“Nekada sam bila non stop iscrpljena... došla bih kući i samo se onesvbestila na sofu. A sada imam mnogo više energije i elana kako za posao tako i za porodični život”, kaže jedna medicinska sestra.

I neki veliki poslodavci počeli su da testiraju ovakav skraćeni radni dan, kao što je jedno odbeljenje Tojote, a rezultati su bili dobri.

Nedavno je i Dr. Paul Kelley sa Oxforda tvrdio da je vrijeme za veliku društvenu promjenu koja će radno vrijeme i održavanje nastave prilagoditi biološkom satu ljudi.

U vrijeme kada brzo živimo, sve je teže uskladiti porodične i poslovne obaveze. Ono što bi mnogima olakšalo život je fleksibilno radno vrijeme. Ali ta fleksibilnost ima i svoju cijenu, prenose Nezavisne.