Zdravlje

Tri jednostavne vježbe zbog kojih ćete lakše podnositi štikle

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Tri jednostavne vježbe zbog kojih ćete lakše podnositi štikle

Naučnici su zaključili da uzastopno nošenje štikli u razdoblju od tri godine može učiniti veliku štetu za mišiće i zglobove na nogama, ali preporučuju određene vježbe kako biste ih ojačali.

Vođa studije sa univerziteta Hanseo u Južnoj Koreji Yong-Seok Jee ističe kako bi ljubiteljke štikli određenim vježbama mogle da ojačaju mišiće i tako se bore protiv deformacije stopala koju izaziva svakodnevno nošenje cipela na petu i povećava rizik za povrede i istegnuće zglobova.

Studija je pratila 40 žena koje zbog posla nose cipele s petom od 10 centimetara i više, minimalno tri puta sedmično. Pratili su šta se događa s mišićima i zaključili da dva od četiri mišića počinju dominirati pa žene lakše gube ravnotežu dok hodaju u štiklama.

Vođa studije objasnio je za International Journal of Clinical Practice kako se na početku čini da zglobovi jačaju, ali s vremenom zapravo slabe te žene lakše gube ravnotežu dok su u štiklama. To na kraju dovodi do veće šanse za povrede.

Kako bi spriječile povrede, deformisana stopala i bol u leđima, mogu se preduzeti preventivne mjere. Prije svega, Jee kaže da treba naći ravnotežu između štikli i cipela s nižom petom, ali mogu pomoći i neke vježbe. Jedna od njih je i vježbanje s peškirom tako da ga postavite na pod i nožnim prstima uzimate i spuštate, kao da ga gužvate. Takođe možete bosonogi hodati na petama ili sjesti pa podizati prste od poda.

(Ljepotaizdravlje)