Zdravlje

Trikovima protiv bolova u leđima

Autor: ČuvajZdravlje.ba

Bol u leđima predstavlja tegobu čiji je najčešći uzrok savremeni način života i rada i od njega pati sve veći broj mladih ljudi.

Pod savremenim načinom života podrazumijevamo nervozu, žurbu, previše sjedenja, premalo fizičkih aktivnosti, nepravilnu i neredovnu ishranu, nedovoljno i nepravilno spavanje…

Usljed nepravilnog položaja tijela i same težine tijela, kičma trpi najveće opterećenje, pa se samim tim često javljaju i bolovi.

Navodimo nekoliko trikova kojima možete spriječiti ili smanjiti povremeni bol u leđima.

Udobne cipele sa čvrstim đonom i anatomski uložak uz pravilno hodanje predstavljaju pola posla u borbi protiv bolova u leđima.

Jačajte trbušne mišiće vježbanjem jer su upravo jaki trbušni mišići presudni za očuvanje kičme. Ranac je veoma pogodan za duže nočmu nego kada se stvari nose u ruci.

Nepravilno dizanje tereta savijanjem tijela opterećuje kičmu. Zato teret treba podizati iz čučećeg položaja (sa razmaknutim nogama).

Izbjegavajte nagle pokrete tijela kao što su naglo ustajanje iz kreveta ili iz stolice. Pokrete izvodite umjereno, uz oslanjanje na ruke i uz prethodno razgibavanje ili zagrijavanje.

Ne izvijajte tijelo dok nešto nosite ili podižete, već se okrećite stopalima. Dugotrajno nepravilno sjedenje je "smrt za kičmu". Zato pored kompjutera ili radnog stola sjedite u anatomskoj stolici ili nešto podmetnite da biste sjedili uspravno.

Pauza tokom dugog sjedenja je veoma korisna. Povremeno ustanite i prošetajte i usput se razgibajte. Prilikom dugog sjedenja koljena treba da budu savijena pod pravim uglom. Možete staviti i podmetač pod stopala kako bi tijelo zauzelo pravilan položaj.

Dugotrajna vožnja automobilom je napor za kičmu, pa zato prije sjedanja u automobil podesite sjedište da ne biste sjedili zgrčeno. Povremeno pravite pauze za odmor i šetnju. Pri ulasku, a naročito pri izlasku iz automobila izbjegavajte nagle pokrete i zauzmite pravilan položaj kako se ne biste "uklještili" ili "istegli".

Bavljenje sportom treba da bude redovno, a ne povremeno "iz sve snage".

Prije početka bavljenja sportom obavezno je zagrijavanje i razgibavanje.

Prilikom dugotrajnog hodanja pravite kraće odmore u sjedećem položaju.

Dugotrajno stajanje treba povremeno prekidati kraćom šetnjom ili sa malo sjedenja.

Loš položaj pri spavanju promijenite udobnijim jastukom ili tvrđim madracem, jer previše mek ležaj i predebeo jastuk opterećuju kičmu i smanjuju efekat odmora.

Ukoliko radite neki posao tako da vam se leđa griju, a poslije ohlade, na leđa, ispod majice (košulje), stavite peškirić ili neku krpu koja će se od znoja natopiti. Kada završite posao, peškirić izvadite i neće biti hlađenja niti bolova.

Obloga od mokrog vrućeg peškira kao hidroterapija može umanjiti bol u leđima.

Ukoliko vas bole leđa, pokušajte sa jednim receptom koji ponekad ima efekta. Prije spavanja, na bolno mjesto stavite najlon kesu. Poslije nekoliko sati to mjesto će se ugrijati, upariti i oznojiti. Uklonite kesu, taj dio tijela obrišite i bol će se smanjiti.

(Cuvajzdravlje.ba)