Zdravlje

U sarajevskoj Općoj bolnici u rad pušteni aparat za magnetnu rezonancu i CT aparat

Autor: ČuvajZdravlje.ba
U sarajevskoj Općoj bolnici u rad pušteni aparat za magnetnu rezonancu i CT aparat
Ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj kazala je novinarima da je novac za nabavku tih aparata osiguran iz Budžeta, a doprinijet će smanjenju liste čekanja pacijenata za preglede.

Pohvalila je napore što ih menadžment i svi uposlenici te bolnice ulažu zarad bolje usluge pacijentima.

Direktor Opće bolnice Zlatko Kravić naglasio je da je trenutno lista čekanja za magnetnu rezonancu oko sedam i pol mjeseci, a za CT pregled oko tri mjeseca. Zahvaljujući novim aparatima liste će, kaže, postupno biti smanjene. Ipak i sad s listom čekanja za pregled postoje određeni prioriteti, u slučaju hitnosti (akutne stvari koje se moraju rješavati hitno).

Otvorena je danas, u okviru Opće bolnice, i dnevna bolnica s najsuvremenijom opremom za praćenje vitalnih funkcija pacijenata. Radi se o mjestu gdje će pacijent moći primiti terapiju (npr. transfuzija krvi) ili ostati nakon manjih operativnih zahvata (u općoj anesteziji). Direktor Kravić ističe da se tako smanjuju bolnički troškovi.

Spomenuo je danas i druga ulaganja što su (zahvaljujući donatorima, ali i vlastitim naporima) dosad imali, a sve zarad kvalitetnije usluge pacijentima ali i boljih uvjeta rada uposlenika te bolnice.

Novi aparat za magnetnu rezonancu (MRI) jačine je 1,5 Tesla i drugi je te vrste u Općoj bolnici.

Novi CT aparat ima programe koji, osim dosadašnje dijagnostike, omogućavaju širenje spektra usluga, vremensko skraćenje pregleda kao i doze zračenja prilikom snimanja.

(Čuvajzdravlje.ba / FENA)