Zdravlje

U Sarajevu obilježen 31. maj - Svjetski dan nepušenja

Autor: ČuvajZdravlje.ba
U Sarajevu obilježen 31. maj - Svjetski dan nepušenja
Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH u suradnji s Udruženjem "Progresivni razvoj organizacija i individua PROI, te uz partnerstvo nevladinih organizacija i ove godine nizom aktivnosti obilježava 31. maj - Svjetski dan nepušenja.

Ove godine, odlukom Svjetske zdravstvene organizacije pod sloganom "Pušenje i bolesti srca", Svjetski dan bez duhanskog dima fokusira se na značaj i posljedice nastanka bolesti srca, uzrokovanih konzumacijom duhanskih proizvoda. Tim povodom danas je na Trgu djece Sarajeva održan festival "Klima bez dima" na kojem su se stručnjaci i volonteri družili s građanima.

Organizatori su građanima dijelili promotivni materijal, davali procjene rizika od obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti i savjete za prestanak pušenja, te ukazali na važnost okoliša bez dima, kao i na rizike po zdravlje stanovništva usljed konzumiranja cigareta i izloženosti duhanskom dimu.

Menadžerica za kominikacije udruženja PROI Ediba Čutina kazala je da je slična manifestacija, pored Sarajeva, još održana u Banja Luci, Tuzli, Zenici Travniku i Mostaru.

- Obilježavamo Međunarodni dan bez duhanskog dima i promovišemo inicijativu 'Klima bez dima'. Cilj inicijative je podrška i promocija objekata koji su bez duhanskog dima, odnosno koji kreiraju ambijent bez duhanskog dima samoinicijativno. Dakle, ne po zakonu, kojeg još čekamo - kazala je Čutuna.

Ona je navela da je, prema posljednjem istraživanju, 70 posto građana za zakon, kako pušači, tako i nepušači.

- Mi smo tu da kao pozitivan primjer pokrenemo i motivišemo i ostale ugostiteljske objekte da zabrane pušenje u svojim objektima i na taj način zaštite zdravlje klijenata i svojih uposlenika - rekla je Čutuna.

Inicijativa "Klima bez dima" je pokrenuta u okviru projekta "Smanjenje faktora rizika za zdravlje u BiH", koji podržava Vlada Švicarske, a provodi Svjetska banka u BiH.

Čuvajzdravlje.ba / FENA