Zdravlje

Ulje avokada odlično za kožu i kosu

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Ulje avokada odlično za kožu i kosu
Voće, biljke i sjeme su prirodni izvori esencijalnih ulja koja sadrže minerale, vitamine i druge vitalne supstance potrebne ljudskom tijelu.

Poboljšava zdravlje kože

Najpopularnije pogodnosti ulja avokada odnose se na unapređenje zdravlja kože i kose. Ovo ulje sadrži visoku koncentraciju vitamina E, koji je jako bitan u održavanju zdravlja kože.

Direktno nanošenje ulja avokada na kožu umanjuje pojavu staračkih pjega, bora i drugih znakova starenja. Istraživanja su pokazala da i oralno konzumiranje ulja avokada daje slične rezultate.

Hidritizuje kožu

U prodaji postoji mnoštvo preparata za njegu kose koji sadrže ulje avokada. Dvije za kosu bitne supstance u ovom ulju su lecitin i sterolin. Ove dvije supstance nisu korisne samo za kosu, već i za kožu. Lecitin formira zaštitni sloj na površini kože i folikulima kose, dok ih sterolin hidratizuje i omekšava. Ulje avokada se za ovu primjenu nanosi površinski.

Čari ulja avokada možete iskoristiti oralnom ili površinskom primjenom. Može se koristiti i kao dodatak u jelima i kupkama, za izraženija pozitivna svojstva.

Ulje avokada se odlično kombinuje s uljem makadamije i kokosovim uljem.

Najčešće se ovo ulje koristi za suhu i oštećenu kosu, a ima efekt ubrzanja rast kose i spriječi dalje opadanje ako imate takvih problema ili ako vam je kosa oštećena i puca na krajevima.

Pored svih prednosti koje ulje avokada ima za našu kosu i kožu, ono ima i mnogih zdravstvenih prednosti generalno, pa zato nema razloga da ovo ulje ne isprobate čim budete u mogućnosti.

Čuvajzdravlje.ba / NN