Zdravlje

Uskoro stiže zdrava čokolada u obliku tablete

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Uskoro stiže zdrava čokolada u obliku tablete

Uskoro će doći do novog načina konzumiranja čokolade koja će postati zdrava, nekalorična i dobra za srce, ali neće više biti zabavno jesti je jer će se proizvoditi u obliku tableta, pišu britanski mediji.

Ekstrakt kakaa, flavanol, po brojnim naučnim istraživanjima poboljšava cirkulaciju i pomaže zdravlju srca. Stoga dio proizvođača slatkiša želi upotpuniti proizvodnju dodacima prehrani koji uključuju flavanole.

Tablete odobrile evropske zdravstvene vlasti koje su kazale da one mogu pomoći u očuvanju zdravlja srca.

Firma Cellebaut koja čokoladom opskrbljuje sladolede Magnum kazala je da će se udružiti s francuskim proizvođačem dodataka prehrani Naturexom kako bi proizveli i prodavali ekstrakt flavanola.

Prije njih slično je učinio Mars koji sada razmišlja o evropskoj prodaji kapsula i prašaka flavanola nakon što od 2010. u SAD-u prodaju takve dodatke pod imenom CocoaVia.

"Sav naučni posao je učinjen, dakle stavljanje na tržište trebalo bi ići brzo", rekao je Olivier Rigaud  iz francuskog Naturexa. "Nema potrebe za dodatnim naučnim istraživanjima ili kliničkim studijama".

Da bi dobili potrebnih 200 miligrama flavanola ljudi danas moraju pojesti dva reda crne čokolade, što znači da konzumiraju oko 350 kalorija i 20 grama masnoća. Ako bi se radilo o mliječnoj čokoladi, morali bi pojesti četiri reda što bi značilo 900 kalorija i 50 grama masnoća, prenosi Avaz.

Tablete bi omogućile veću količinu flavanola bez dodatnih kalorija i masnoća zbog kojih se čokolada nalazi na popisu nezdrave hrane.